Pozdrav radni narode
igrom slučaja sam se preselio u jednu kuću koja ima stare parkete 15x3,8 i debljina 2,3cm. Ima jedno cm mesa do utora po kojima se spajaju te "plocice". Ukupna površina parketa je oko 35 do 40 kvadrata. U drvo se ne razumijem pa ne znam vrstu. Mogu poslikati po potrebi.
Parket je star i kad se hoda po njemu se cuje klik-klak jer su se plocice parketa razmaknule jedne od drugih.
Ne budi ljen, digao sam lajsne u jednoj sobi i malo po malo poslozio to sve da ne klapce toliko, 2h za prostoriju 3x2,5m, zabava. Ostalo je jos na jednom mjestu razmaka ali nista strasno. Parket se ne drži za podlogu, a ispod je vjerojatno betonska deka i neka crna smjesa (ljepilo?) po njoj, a djelomično i na parketu.
S jedne bočne strane je parket do zida, par mm razlike, a s ostalih strana su neke opruge i daščice. Pretpostavljam kako je to radi disanja parketa, ali parket je star i stisnuo se pa bi trebale veće daščice. Pretpostavljam da je to jer je tokom godina isparila vlaga iz njega, odnosno da u kuci ne bi trebalo biti problema s vlagom.
Kako su pare na knap, a i da mi se naucit posao, dao sam se u googlanje. Ako zelim to sve rijesiti trebao bi iznajmiti brusilicu (200kn/dan), prebrusiti to u dve granulacije (60 pa 80?), prelakirati temeljnim lakom (marku i kvalitetu ne znam, zato sam tu), prebrusiti granulacijom 100, i opet prelakirati finalnim lakom.
Ako sam sve dobro pohvatao, za pravi posao bi to trebalo nakon drugog brusenja prelakirati dva puta. Ovisno o tipu laka, financijskim sredstvima i željenom učinku.
Ono za što više nemam volje googlati je:
- gdje rentati brusilicu za parket, koji mi tip brusilice treba i koji još potrošni materijal trebam
- koji temeljni lak kupiti
- koji finalni lak kupiti
- što sam zaboravio?
Moj plan je bio rentati brusilicu na jedan dan i u taj dan prebursiti sa granulacijom 60, zakitati oštećenja sa mješavinom drvofiksa i piljevine od brušenja, prebrusiti sa 80, prelakirati temeljnim lakom. Onda prebrusiti sa 100 (ovo nisam siguran da sam dobro ulovio, da ne bi izbrusio temeljni lak kompletno

), vratiti brusilicu. Ovo bi se dalo riješiti u jednom danu ako sam sve dobro zamislio. Nakon što vratim brusilicu prelakiram još jednom, i sljedeći dan treći put.
Eto nakon kratkog seminara zanima me da li sam nešto previdio, gdje iznajmiti brusilicu i koje lakove kupiti.
Zahvaljujem!