Evo da malo opisem sta se danas desavalo kod mene, mogo sam organizirat komotno klanje ili cjepanje drva koliko ih je bilo servisirat
Doso tehnicar iz Iskona, pregledao kucnu instalaciju i sve ok, ocitao "neke greske" na liniji i jave tehnicaru t-coma da pogleda u centrali. Tehnicar t-coma odma doso vamo dok je i ovaj bio i onda su osli kampirat na tavan.
Ja sam stajao sa strane i skicao malo i slozili su se da sam oko 1200m od centrale, 1100m kod reglete, 1200m mjeri kod routera sa 16m kabla.
Probalo se 6 parica, 4 podzemne i 2 "zracne" koliko sam skuzio. Prijasnja linija je imala "neke cudne otpore" a sadasnja ima sve 5 ohma ako sam dobro prisluskvao.
Jos jedan je bio u centrali i prekapcao i sve parice sto idu do mene imaju "cistocu" 40-45% ?! Ovo nisam skuzio...
Probao se klasicni telefonski kabl za instalacije u zgrade/kuce i UTP kabl od 16m, mjerenja ista. Od svih ti koje su probali jedna jedina se sinhronizira preko 26.000 Mbps a jedna opet daje 1.350 Mbps u uploadu ali download je 25.00 Mbps tako da sam si izabrao ovu sa vecim downloadom
Njihov zakljucak je kako je u pitanju iskljucivo daljina od centrale i opcenito zagusenost parica do mene i kako je tih 40% zapravo jos super jer u centru blize centrali je zagusenost preko 60% i da neki dan liku na 600m nije mogao pustiti vdsl jer se roter nece sinhronizirati radi smetnji/zagusenja same parice a sve su sa takvim zagusenjem.
Jos ovaj iz t-coma kaze da sam ja najudaljeni korisnik sa vdsl-om, da nije isao "tako daleko pustat" a tip iz Iskona kaze mora da je bio dosadan
Uglavnom na tu udaljenost 1100-1300m kazu da je to maximala neka opcenita i da samo moze biti manje jer da vdsl signal ako je parica zagusena preko 50-60% ima problema i na kracoj udaljenosti i da mogu biti miran jer jedini u ulici i na tom vodu imam vdsl a kako zivim u ulici/kvartu penzionera ni u buducnosti nebi trebalo biti problema.
Nemogu rec da nisu svasta pokusali, bilo je tu i psovki i probaj ovo, ono itd... sto se tice udaljenosti jedino relavntno je ono sto njemu ocita na uredjaju, nikakv zrak, zemlja, cesta itd... zbilja im nemam sta zamjeriti. Imam u kuci jos jednu liniju od Optime ( i tu su probali ukrasti/zamjenit parice ) koja se jos 2mj mora placat ~190kn za jedva 4.000 Mbps i kada to usporedim i sa ovakvim malo kljakavim vdsl-om covjek mora biti zadovoljan.
Prije

poslje radova.