Tema: Iskon
View Single Post
Staro 13.03.2015., 01:31   #1987
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Evo da malo opisem sta se danas desavalo kod mene, mogo sam organizirat komotno klanje ili cjepanje drva koliko ih je bilo servisirat

Doso tehnicar iz Iskona, pregledao kucnu instalaciju i sve ok, ocitao "neke greske" na liniji i jave tehnicaru t-coma da pogleda u centrali. Tehnicar t-coma odma doso vamo dok je i ovaj bio i onda su osli kampirat na tavan.

Ja sam stajao sa strane i skicao malo i slozili su se da sam oko 1200m od centrale, 1100m kod reglete, 1200m mjeri kod routera sa 16m kabla.

Probalo se 6 parica, 4 podzemne i 2 "zracne" koliko sam skuzio. Prijasnja linija je imala "neke cudne otpore" a sadasnja ima sve 5 ohma ako sam dobro prisluskvao.

Jos jedan je bio u centrali i prekapcao i sve parice sto idu do mene imaju "cistocu" 40-45% ?! Ovo nisam skuzio...

Probao se klasicni telefonski kabl za instalacije u zgrade/kuce i UTP kabl od 16m, mjerenja ista. Od svih ti koje su probali jedna jedina se sinhronizira preko 26.000 Mbps a jedna opet daje 1.350 Mbps u uploadu ali download je 25.00 Mbps tako da sam si izabrao ovu sa vecim downloadom

Njihov zakljucak je kako je u pitanju iskljucivo daljina od centrale i opcenito zagusenost parica do mene i kako je tih 40% zapravo jos super jer u centru blize centrali je zagusenost preko 60% i da neki dan liku na 600m nije mogao pustiti vdsl jer se roter nece sinhronizirati radi smetnji/zagusenja same parice a sve su sa takvim zagusenjem.

Jos ovaj iz t-coma kaze da sam ja najudaljeni korisnik sa vdsl-om, da nije isao "tako daleko pustat" a tip iz Iskona kaze mora da je bio dosadan

Uglavnom na tu udaljenost 1100-1300m kazu da je to maximala neka opcenita i da samo moze biti manje jer da vdsl signal ako je parica zagusena preko 50-60% ima problema i na kracoj udaljenosti i da mogu biti miran jer jedini u ulici i na tom vodu imam vdsl a kako zivim u ulici/kvartu penzionera ni u buducnosti nebi trebalo biti problema.

Nemogu rec da nisu svasta pokusali, bilo je tu i psovki i probaj ovo, ono itd... sto se tice udaljenosti jedino relavntno je ono sto njemu ocita na uredjaju, nikakv zrak, zemlja, cesta itd... zbilja im nemam sta zamjeriti. Imam u kuci jos jednu liniju od Optime ( i tu su probali ukrasti/zamjenit parice ) koja se jos 2mj mora placat ~190kn za jedva 4.000 Mbps i kada to usporedim i sa ovakvim malo kljakavim vdsl-om covjek mora biti zadovoljan.

Prijeposlje radova.
silver_tip je offline   Reply With Quote