TL;DR: eksperti ti neće otkriti ništa novo, već će ti ukazati kako koristiti ergonomsku radnu okolinu.
----
Dulja verzija:
Gospoda eksperti ti ne mogu uz današnju sveprisutnost informacija reći nešto novo i revolucionarno, nešto što nisi čuo, no kako volim proispitati materiju koja me zanima, pitao sam ih da mi objasne kako točno meni primjerice kralješnica stradava (kralježnica, kičma, kako god).
Svima je jasno da se leđa popigaju i ne stoje ravno, kralješci se počnu međusobno naguravati, ali realno, to se događa svakodnevno sjedili mi ili stajali. Problem nije kratkotrajno piganje, nego kad se primjerice zavalimo u stolicu, noge ispružimo i tak ostanemo jer nam se čini da je sve OK i da si mi čilamo i radimo. Upravo tada, kada nestaje svaki znak neugode u tijelu unatoč potpuno krivom položaju, jest najopasnije. Čim kroz duže vrijeme sjedimo u lošem položaju, automatski se tijelo prilagođava i nakon duljeg vremenskog perioda deformira. Većina sjedi u stolicama kako sam gore napisao, a ako to radiš 2-3h tokom radnog vremena, za već godinu dana bi mogao imati dislokacije članaka.
Eksperti se brinu da nauče radnike kako pravilno namjestiti radnu okolinu da bude maksimalno ugodna i da tijelo podupire bez da ugrožava zdravlje. I upravo sam od njih pokupio ovo da se nakon prvog podešavanja treba mijenjati tek nakon par sati.
Ovo naravno ovisi o pojedincu, neki mogu već nakon pola sata osjetiti razliku, dok će nekima trebati malo više.
Na neki pravi članak te ne mogu uputiti, eksperti ne pišu blogove i ne bave se kvazi-znanošću poput nas ovdje, ako možeš naći nekog s kim možeš popričati, to je najbolje.
Stojim na raspolaganju za pitanja, ali nisam ekspert. Reći ću ti kako se meni čini i ima li nešto smisla