View Single Post
Staro 13.09.2005., 02:26   #61
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by newalss Općenito su mi rasprave o glazbi uvijek bile uzaludne. Ne postoji naj bolja pjesma jer nemamo svi jednak glazbeni ukus, ne postoji niti najbolji zvučnik jer ne težimo svi jednakoj koloraciji zvuka itd... U redu mi je iznašanje vlastitog mišljenja ali prepucavanje i rastezanje teme na tri stranice, gdje svatko rafalno puca iz svojih oružja mi je...tražim blagu riječ...nepotrebno
nize...

Citiraj:
Originally posted by newalss
Uvijek me zanimalo zašto ljudsko uho kod izobličenog signala favorizira parne harmonike nad neparnim. Još nisam našao egzaktno objašnjenje...
Ovakva pitanja ne postavljaju oni kojima tako tesko pada rasprava gore opisana, osim ako mozda ne zele testirati znanje onoga kome isto upucuju, brzo sklepanim pitanjem

Neces ga ni dobiti jer sama formulacija je besmislena.

Rasprave koje su se vodile pocetkom 70-tih u relaciji Lampe ("parni" harmonici) protiv Tranzistora,("neparni" harmonici) ostavile su brda literature koja negira jedna drugu. Kao da uzmes spektar pojedinog ljudskog glasa kojeg cine samo neparni harmonici i onda kazes subjektivno koji je tvoj preferitet = teska utopija i psihoakusticka zavrzlama. Vise bi teorija isla u prilog parnima, ali zato sto se vecina radova oslanja na one prijasnje a ranije je bilo uvrijezeno misljenje da to mora biti bas tako.

Inzinjeri i glazbenici (koju znaju slusati) vide stvari sasvim drugacije izmedju sebe.

Pojedini inzinjeri tvrde da mogu dokazati da nema razlike izmedju lampe i tranzistora, odnosno po izmjerenim parametrima, kako su samo marginalne razlike i da samo previse distorzije cini lampe "posebnima"

Na srecu, kad dodje test uha ,sve pada u vodu, jer odnos uha je ipak nesto posebniji i drugaciji od osciloskopa.

Kad bi to bilo tako lako, onda bi samo inzinjeri bili dostatni da se stvaraju vrhunska pojacala.

Tada nebi postojala pojacala ciji dizajn uvazava da nije bas svaka distorzija nepozeljna i da postoje jednako dobra pa i bolja pojacala od "magicne" A klase koja sviraju jedanko a ponekad i bolje. (visoka selekcija pasivnih i aktivnih elemenata + full topologija)

Rock glazbenik ce pod obavezno imati Maršalke lampe, ali Rock glazba nece obavezno biti ugodna svakom uhu.

Jango ce radije slusati Veru Svobodu i lagani Kico Slabinac mix, dok ce Jelc recimo uzivati samo uz neparne harmonike 3f i 5f koje milozvucno proizvodi Sinan Sakic i grupa Južni Vetar dok ce skrivecki citati booklet svoje omiljene kvazi Satan trash metal grupe

Ovo vec spada u visoko kvalitativne preferencije daleko iznad Companiona, u slucaju da bi ovo trebalo relativizirati ono sto sam vec rekao o njima.

PS: hvala newalss-u da je pribrano citao par/nepar pa sam editirao taj typo.

>>>> PCE kante 2012 <<

>>>>>>>>> PCE & ostalo <<<<<

>>>>>>> Što sam Slušao? <<<<<<

>>>>> Gimnastika za Okulare & LCD Addendum<<<<

>>>>> P o s t ... M j e s e c a <<<<

Zadnje izmijenjeno od: Visage. 13.09.2005. u 21:08.
Visage je offline   Reply With Quote