Citiraj:
Autor Mar
Prije nekoliko dana sam u MiMa-e uzea novu stolicu.
Radi se o ovom modelu:
http://1drv.ms/1IdyYIE
Stolica je izvrsna, masivna i nema baš lufta niti se klima.
Ima čvrsti kromirani okvir i noge, a što je najbolje - sjedeći dio se ne sastoji od drvene školjke nego je umjetna koža koja visi na okviru te nikad neće doći do stanjivanja spužve kao što je slučaj kod većine modela, a čak se i ovo da promjeniti.
Bila je 1400kn, sad je 900kn... mislim da je odlična za te novce.
|
Citiraj:
Autor Mar
Meni je vrlo udobna i ergonomski mi paše. Naravno,to ne mora biti slučaj svima jer ne paše svakom isto, ali za slične novce u Šibeniku nije bilo ničeg niti blizu toliko dobroga.
Kao što sam reka već - podesivi nasloni za ruke mi nikad nisu bili dragi jer su u stolicama koje nisu ekstremno skupe nikakvi.
S druge strane, nastojim šta manje vrimena siditi jer je to zdravije od bilo kakve stolice 
|
Ako radiš za računalom s tipkovnicom, stolica, da bi bila dovoljno ergonomska mora imati podešavanje visine, sjedeće površine i visine leđnog dijela.
Nagib leđnog dijela, koji je najjednostavnije realizirati, s ergonomske je perspektive nepotreban jer ergonomski korektna postura tijela jest ona u kojoj je normala leđa okomita na horizontalu, dakle sjediš uspravno.
Dolazimo do Markusa: od relevantnih podešavanja ima samo podešavanje visine. Podešavanje sjedeće površine i visine leđnog dijela nema. Nemoj si mazati oči da si kupio odličnu ergonomsku stolicu.
Za 1000kn si kupio najvjerojatnije najbolju stolicu koju si mogao naći. Primjeti da je stolica bez pridjeva "ergonomska".
-->
Je, ljudi (najvjerojatnije iz IKEA-e) su ih molili. Zašto baš IKEA, ima i drugih proizvođača s ekvivalentnim proizvodom po ekvivalentnoj cijeni.
Šišaju ovce
Ovakva je stvar, ak imaš ograničen budžet iz bilo kojeg razloga, normalno da ćeš tražiti polovična rješenja. Kao što kažeš, TEBI je bio puno bolji izbor. Može biti da je to najbolji izbor u XXY cjenovnom rangu.
Meni /kao nepristranom promatraču koji je pročitao kilometre teksta i reviewa o stolicama te nakon razgovora s ljudima u firmi kojima je ekpertiza ergonomija na radnom mjestu/ ne možeš reći da ono što piše u tim online mišljenjima nije pristrano. Svatko tko je kupio stolicu, uključujući tebe, hvalit će ju da sam sebi opravda kupnju, tj. sam sebe će kroz te iskaze uvjeravati da je dobio dobru stvar. Tu se mogu složiti samo do mjere da si dobio dobru stvar do te i te cijene, a u usporedbi s drugim polu-ergonomskim stolicama.
U članku se osvrću na aspekt cijene sa klišejskim "kolko platiš tolko dobiješ" bez objašnjavanja zašto je nešto dobro imati, primjerice, zašto je podešavanje visine leđnog dijela dobra stvar. Sve je obrađeno površno s puno ukrasnih riječi. Članak je dobar, kao što sam rekao, ali samo ako ga možeš pročitati bez da ostaneš fasciniran (reklamiranim) stolicama koje su spomenute u njemu.
Najbolji dio teksta je ovaj:
Citiraj:
Autor WHY PAYING FOR A GOOD CHAIR MAKES SENSE
“When you’re buying a chair from a company,” he told me, “what you’re buying is not just that chair but the knowledge that was accumulated at that company over the previous 30 or 40 years…Whereas if you buy something from Office Depot, you’re not buying into that legacy of knowledge, you’re buying something that’s been, in most cases, reverse engineered…they don’t understand why they’re doing it that way.”
What that means is that, in a high-end chair, you can be assured that every decision was deliberate. Where adjustment knobs were placed, how the seat pan moves in relation to the backrest when you recline, how cushy (or not) the seat is itself—all of these things have been carefully considered to keep you comfortable throughout the day and promote good posture. In cheaper chairs, it’s a roll of the dice—at best, you luck onto something that gets these details right, at worst, you end up with one that was utterly oblivious to them, to the potential detriment of your health and happiness.
|
Stolica se može definirati kao dvije daske postavljene pod 90° s postoljem.
Ergonomska stolica je danas nažalost sve opisano u prethodnoj premisi, s dodatkom kotačića, tj. tako se reklamira.
Pitanje za tebe (a istovremeno i svim korisnicima koji preporučuju stolice): jesi li koristio kada ergonomsku stolicu, s pravim smislom tog pridjeva?
Ako jesi, jesi li se barem nekoliko dana zaredom "igrao" namještanjem?
Razlog zašto pitam: čovjek čim je nešto bolje od prethodnog nema instinkt mijenjati, tj. čim je bolje to znači da je najbolje od onog prije i daljnje gradacije nema. Nakon ponovne izmjene nabolje tijelo nam može reći da je bolje, ali tek nakon određenog vremena: ako sjediš na drvenoj klupi i sjedneš na istu stolicu u dva različita "setupa", oba će ti se činiti najbolja jer ti je polazišna, referentna točka drvena klupa. Isto je i kad prelaziš sa 10 godina stare ocufane "ergonomske" stolice na novu "ergonomsku" stolicu.
Tu ima više psiholoških faktora nego što želimo priznati, ali tak je to

---
Naravno, postojat će ljudi kojima će zbog određenih tjelesnih gabarita upravo nefleksibilna stolica poput Markusa perfektno odgovarati, međutim oni će se brojati u promilima. Eno primjer prije par stranica, Mar je od udobnosti i sreće sa svojom superergonomskom stolicom obletio cijeli svijet. Tak se priča oko Šibenika barem.
Citiraj:
Autor Mar
Prije nekoliko dana sam u MiMa-e uzea novu stolicu.
Radi se o ovom modelu:
http://1drv.ms/1IdyYIE
Stolica je izvrsna, masivna i nema baš lufta niti se klima.
Ima čvrsti kromirani okvir i noge, a što je najbolje - sjedeći dio se ne sastoji od drvene školjke nego je umjetna koža koja visi na okviru te nikad neće doći do stanjivanja spužve kao što je slučaj kod većine modela, a čak se i ovo da promjeniti.
Bila je 1400kn, sad je 900kn... mislim da je odlična za te novce.
|
Citiraj:
Autor Mar
Meni je vrlo udobna i ergonomski mi paše. Naravno,to ne mora biti slučaj svima jer ne paše svakom isto, ali za slične novce u Šibeniku nije bilo ničeg niti blizu toliko dobroga.
Kao što sam reka već - podesivi nasloni za ruke mi nikad nisu bili dragi jer su u stolicama koje nisu ekstremno skupe nikakvi.
S druge strane, nastojim šta manje vrimena siditi jer je to zdravije od bilo kakve stolice 
|
Ako radiš za računalom s tipkovnicom, stolica, da bi bila dovoljno ergonomska mora imati podešavanje visine, sjedeće površine i visine leđnog dijela.
Nagib leđnog dijela, koji je najjednostavnije realizirati, s ergonomske je perspektive nepotreban jer ergonomski korektna postura tijela jest ona u kojoj je normala leđa okomita na horizontalu, dakle sjediš uspravno.
Dolazimo do Markusa: od relevantnih podešavanja ima samo podešavanje visine. Podešavanje sjedeće površine i visine leđnog dijela nema. Nemoj si mazati oči da si kupio odličnu ergonomsku stolicu.
Za 1000kn si kupio najvjerojatnije najbolju stolicu koju si mogao naći. Primjeti da je stolica bez pridjeva "ergonomska".