Uzeo sam si Internet od Iskona i dali su mi router Zyxel P-2601HN-F3. Uređaj nije loš, sve radi bez problema. Kako router nema vanjsku antenu za wireless, signal je dosta slab. S korisničkim imenom koje su mi dali nije moguće otvoriti sve postavke na web sučelju. Ako nekog zanima kako otključati navedeni router, čitajte dalje. Možda to vrijedi i za ostale Zyxel routere.
Dobra stvar je to što je dosta servisa na lokalnim interfejsima dostupno. FTP, telnet i SSH za sad nisu zanimljivi, ali SFTP je. Za spajanje koristim WinSCP.
Pokrenite WinSCP, hostname je
192.168.5.1, username
administrator i šifra isto
administrator. Prebacit će vas u home direktorij korisnika administrator. Obratite pažnju na ime direktorija (
user). Korisničko ime koje nas zanima je supervisor. Sad imamo pristup većini direktorija i datoteka na sustavu. Korisnike možete pregledati u datoteci
/etc/passwd.
Skripta
/usr/bin/verify_config.sh je zanimljiva. Sistemska konfiguracijska datoteka nalazi se u direktoriju
/var/pdm, a naredbe za pregled i promjenu postavki možemo pokretati
ccctest programom. Iz konfiguracijske xml datoteke za otključavanje uređaja zanimljiv je tag iz
InternetGatewayDevice X_ZyXEL_Ext Account System Shadow
Value - type "string"
Value je zapravo base64 kodirana kompresirana programom gzip shadow datoteka (pogledati
/etc/shadow).
To možete provjeriti tako da u konzoli (linux ili cygwin) upišete npr.:
echo 'base64 kodiran zapis' | base64 -d | gunzip
Sad samo treba ručno generirati nove hash zapise za korisnike koji nas zanimaju (root i supervisor) ili zamijeniti root i supervisor zapise sa administrator (lozinka je administrator), i upisati npr.:
gzip -n ime_nove_shadow_datoteke
base64 ime_nove_shadow_datoteke.gz
Dobit ćemo novi base64 zapis koji treba staviti u konfiguracijsku xml datoteku. Za to će nam poslužiti program
ccctest. WinSCP nam pruža mogućnost pokretanja terminala s kojim to možemo obaviti. Znači, kliknemo na ikonu terminala i upišemo
ccctest, CONFIG FILE EXAMPLE će nam pokazati kako treba izgledati datoteka za promjenu konfiguracije. Ugasimo terminal, prebacimo se u radni direktorij, npr.
/tmp i desnik klik mišem, pa New > File, ime datoteke
shadow.ccc
U datoteku upišemo:
RDMNAME config;
REQUEST;
SEL InternetGatewayDevice.X_ZyXEL_Ext.Account.System.Shadow;
SET Value string
ovdje ide novi base64 zapis;
SET Size uint16
ovdje broj znakova novog zapisa, npr. 260;
SAVE;
SEND;
Važno je točno upisati broj znakova novog zapisa.
Otvorimo ponovno terminal i upišemo ccctest -f /tmp/shadow.ccc
Ako je dobro prošlo pisat će
transaction successful !!. Zatim resetiramo uređaj i to je to. Na web sučelje se logiramo kao supervisor i imamo sve postavke otvorene. Kao root možemo pristupit uređaju preko SSH-a. Sve ostalo je na vama. Preporučam da si onemogućite servise na WAN-u, pogotovo telnet koji je ne znam is kojeg razloga dostupan. Kako imate pristup shadow datoteci, možete probat otkrit default lozinke za korisničke račune.