View Single Post
Staro 26.02.2015., 13:41   #2322
myroman
Premium
Moj komp

myroman's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
MK809 Plus TV stick - recenzija

Nakon moje prve recenzije MK808B Plus sticka javilo mi se dosta zainteresiranih prijatelja pa sam, između ostalog, za jednog od njih naručio i noviju odnosno poboljšanu verziju istog.
Radi se i UStick MK809 Plus uređaju koji je po karakteristika gotov identičan MK808B Plus uređaju. Razlika je u dual band wifi mogućnosti povezivanja (2.4 GHz / 5.0 GHz, 802.11 a/b/g/n) te opciji korištenja infracrvenog kontrolera. Kako se radi o HDMI sticku za korištenje IR kontrolera postoji poseban port na sticku u koji se ušteka produžni kabel od IR receivera. Znači, stick ostane iza dok receiver stavimo ispred televizora i možemo elegantno upravljati uređajem iz naslonjača. Druga je priča, koliko je taj daljinski u biti funkcionalan ali, ako ništa drugo, sad barem imamo mogućnost gasiti uređaj bez da ga odštekavamo ili ostavljamo u stand-by modu (jer koliko sam shvatio, mnogima to smeta). Ja svojeg MK808B Plus gotovo i ne gasim. I još uvijek radi OK.

1. Specifikacije
Uređaj je baziran na quad-core Amlogic M805 chipsetu sa Mali-450 grafičkim procesorom. Dolazi sa 1GB DDR3 RAMa te 8GB ROMa koji se može proširiti sa micro SD karticom do 32GB. Što se povezivosti tiče, uređaj podržava Bluetooth 4.0 te Dual Band WIFI 802.11 a/b/g/n
OS je Android KitKat 4.4 sa nadogradnjom u vidu MediaBox launchera koji je savršeno prilagođen za korištenje na velikim ekranima televizora.

2. Paket
U samom paketu nalazi se sve što vam treba za povezivanje TVa i ovog uređaja:
- MK808B Plus stick
- micro USB OTG kabel
- HDMI kabel
- micro USB kabel za napajanje
- EU adapter za struju
- IR daljinski kontroler
- IR prijemnik
- kratke upute na engleskom
Unboxnig video: http://www.youtube.com/watch?v=cRdqhJaa_Ic

3. Vanjski izgled, portovi
U odnosu na starijeg brata MK808B Plus, UStick MK809 Plus izgleda puno tanje, plosnatije. Zato se ovdje koriste uobičajeni microUSB portovi dok su kod MK808B Plus u upotrebi deblji miniUSB portovi. Ovo mi se sviđa jer micro USB "kablovinje" svi imamo i od drugih uređaja pa se lako nađe zamjena, dok se mini USB ipak treba tražiti po našim trgovinama.
Materijal izrade kućišta je obična sjajna plastika. Čvrsta, kompaktna, bez zvukova škripanja ili sl. Meni se osobno za dodir više sviđa "gumenasti" osjećaj kod MK808B Plus.
U stvari, idealno bi bilo gumenasti materijal izrade od MK808B Plus u kombinaciji sa flat (tanjim) izgledom Ustick MK809 Plus.
Ali kako ti uređaji uglavnom vise sa zadnje strane TVa i nije toliko bitno kako izgledaju. Bitnije su performanse i lakoća korištenja

Da popišem sve portove odnosno otvore koje ovaj uređaj posjeduje (a nije ih malo):
- HDMI port – za povezivanje sa TVom preko pridruženog mini HDMI kabla. Za razliku od MK808B Plus, ovaj uređaj ima full size HDMI port (muški) koji se može direktno uštekati u TV. Ipak, preporučam spajanje preko pridruženog kratkog HDMI kabela, jer direktnim uštekavanjem riskirate da se nešto slomi ako se nehotice udari ili pomakne stick.
- micro SD card utor
- microUSB OTG utor
- drugi microUSB utor za potrebe napajanja
- klasičan USB 2.0 utor
- dvije male rupice: jedna je plava LEDica koja svijetli kad je uređaj uključen a druga je služi za resetiranje i flashanje firmwarea

4. Interface, aplikacije
Operativni sustav je Android KitKat 4.4 sa nadogradnjom u vidu MediaBox launchera koji je savršeno prilagođen za korištenje na velikim ekranima televizora. Postoji opcija uključivanja i Apex launchera, pa si svatko može složiti okolinu kako mu paše.
O MediaBox launcheru možete više pročitati u recenziji od MK808B Plus na ovom istom forumu.
Uređaj dolazi rootan, sa instaliranim XBMC 13.1 kojeg sam ja zamijenio sa posljednom verzijom Kodi 14.1
Jedna od aplikacija koju bi bilo dobro instalirati a vezana je uz nedostatak power tipke je Shutdown (autor: Stefan Simroth) pomoću koje možemo stick baciti u nekakav duboki sleep prije nego ga fizički isključimo iz utičnice.
Kratki prikaz interfacea: http://www.youtube.com/watch?v=Y2UuYcNxmBs

5. Performanse, wifi povezivost
O performansama mogao bih pisati nadugačko i naširoko. Antutu score ako nekoga zanima može naći na netu nekoliko testova. Ja nikad nisam previše gledao te testove. Meni je bitnije kako uređaj diše u stvarnom, svakodnevnom radu.
Wifi povezivost:
Ovo je dio koji me najviše zanimao, jer uređaj dolazi sa Dual Band WIFI 802.11 a/b/g/n 2.5GHz/5.0 Ghz specifikacijama. Ovih 5.0 GHz trebalo bi garantirati stabilniju i bržu wifi vezu.
Testirao sam situaciju sa ruterom u drugoj sobi iza debelog zida. Dakle, koristio sam wifi analyzer sa playstorea za analizu signala.
MK808B Plus je imao signal na -64 dBm. Radi se o modificiranoj verziji sa 12 cm bakrenom zicom zalemljenom direktno u ANT pin na maticnoj.
Na istoj lokaciji MK809 Plus (bez ikakve modifikacije) imao je -50 dBm!
Znaci, ipak je ova dual wifi funkcionalnost rezultirala kvalitetnijim prijemom.

6. Zaključak
Uređaj je skoro pa potpuno istih specifikacija kao i MK808B Plus. Kvalitetno izrađen, dolazi sa IR remote opcijom te dual band wifi-jem. Druge razlike nema, tako da kojeg god sticka odabrali dobro će te napraviti jer za te novce boljeg izbora nema. Nekoliko puta sam već spomenuo, i još ću jednom, Amlogic M805 sa 1GB RAMa je puno bolji i "brži" izbor za low-proce home tv media sustav od postojećih RK3188 alternativa.
Uređaj sam kupio ovdje: http://www.geekbuying.com/item/UStic...ck-341042.html

Zadnje izmijenjeno od: myroman. 26.02.2015. u 14:02.
myroman je offline   Reply With Quote