Super sto ti imas misljenje i prihvacam,ali cinjenice i znanost govore drugacije,a neka svatko svoje zna,ja znam i na primjeru nekolicine natural bodybuildera da IIFYM djeluje i da se ne treba ograniciti na 4-5 namirnica nego se mogu pojesti i cevapi,hamburger itd. as
long you know the macros and calories .
Nema tu previse znanosti,tijelo djeluje na principu termodinamike,a ne na principu pojedem jaja,posni sir je bolje nego hambic u Meku.
Ovaj pristup od vas jedino zahtjeva da se pobrinete za unos zadane količine nutrijenata; vrijeme u koje jedete nije bitno; namirnice koje jedete nisu bitne; kombinacija hrane nije bitna. Istraživanja pokazuju kako tijelo ne zna radi li se o "junk" hrani ili "zdravoj" hrani, ono koristi potrebne nutrijente i energiju na isti način iz sve hrane, te kako nema razlike u reakciji hormona usporedivši utjecaj "zdravih" i "nezdravih" obroka. Termodinamika govori kako je 500 kalorija u obliku brze hrane i 500 kalorija iz nekog obroka, kojeg se smatra "zdravim", u potpunosti ista količina energije. Vodeći se tim novim saznanjima ovaj pristup govori kako možete pojesti bilo koju namirnicu, u bilo koje vrijeme, dok god nju računate i pratite u ukupnom unosu makronutrijenata, odnosno kalorija. Hamburger ili bijelo meso s integralnom rižom? Nema razlike.
"If it fits your macros" je zapravo filozofija o hrani koja govori kako je prehrana u biti puno fleksibilnija nego što se smatra i kako ravnoteža iste ne mora isključiti niti jednu namirnicu. Ako ste na dijeti ne znači da ne možete pojesti omiljenu čokoladicu ili da pak morate strogo izbjegavati odlaske u restorane brze prehrane. S druge strane greška je ići u krajnost i bazirati svoju prehranu isključivo na namirnicama slabog ili nikakvog nutritivnog sastava, ali određeni iznos kalorija koje se unose svakodnevno može biti iz bilo koje hrane, dok god je ona dio dobro osmišljenog plana.
Ovime je sve receno
IIFYM je zapravo filozofija o hrani koja govori kako je prehrana u biti puno fleksibilnija nego što se smatra i kako ravnoteža iste ne mora isključiti niti jednu namirnicu.
Sad da me krivo ne shvatite,govori se o ravnotezi,na dijeti mozes pojesti cokoladicu,a ne onda da dolazi do
binge eatinga.