View Single Post
Staro 15.02.2015., 16:30   #3407
afterburner
Premium
Moj komp

afterburner's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor skitnica Pregled postova
Prvo odgovor na ovo zadnje. To nije apsolutno pravilo. Ako ne mozes postici dovoljnu kolicinu svjetlosti na upotrebljivoj ISO vrijednosti otvarat ces blendu. Ovdje je kod mnogih problem sto s boje podici ISO pa na 200-400 sire blendu do maksimuma pa dobivaju lose fokusirane fotografije. Cilj nije na sto manjoj ISO vrijednosti okinuti fotografiju sa prihvatljivom kolicinom svjetla. Mnogi, a usudio bi se reci i vecina, tako rade.
Cilj je dobiti pravilno fokusiranu fotografiju. Blenda je zadnje sto mijenjas ako zaista ne mozes postici dovoljno svjetla.
f1.8 je toliko plitak DOF da ga nekad i kod portreta smanjim kako bi cijelo lice bilo u fokusu a ne da su mi npr usi zamucene. S druge strane, nekad zelis fokus na oci a da sve dalje polako ispada iz fokusa i za to se koristi najsiri otvor.

Boldano. Ne bi bilo lose ali na ovoj udaljenosti od onoga sto zelis u fokusu je to nemoguce postici s ovim objektivom. Za to sluze objektivi sa sirom blendom a i onda se u postprocesingu to pojacava. Drugi problem je sto su ciljevi pokretni i to u smijeru od kamere pa je samo fokusiranje otezano, pogotovo na sirokoj blendi.

Pokusat cu sazeti sve sto sam ovdje napisao jer kad procitam i sam sebe sve manje razumijem.
Kolicina svjetlosti koju senzor prima otvaranjem blende je nuspojava. Kad fotografirate zamislite da se to ne dogadja, nego blendom namjestite DOF kakav zelite a zatim brzinu zatvaraca kakvu zelite. Ako na tim postavkama nema dovoljno svjetla onda podignite ISO. Ako trazi previsok ISO onda razmislite da li vam treba bas ta brzina zatvaraca ili se moze dobro slikati sa manjom. Dvije su stvari koje su ovdje bitne. Motion blur objekta (ovoj fotografiji nijansa motion blura ne bi naskodila, mozda upravo obrnuto) i nemirne ruke tj. kamera.

Na ovoj fotografiji je brzina okidaca podesena na 1/640. To je vec brzina kojom se snimaju sportovi a ne ljudi u laganoj setnji. Zbog krivo postavljene brzine (iako je okinuta u aperture modu koji je idealan za podesiti blendu pa aparat odradi ostalo) pati sve ostalo. Cak je i ISO na 200 (mozda aparat daje bolje rezultate na toj vrijednosti, ne znam).

Znaci kod mene bi za ovaj kadar bilo f5.6 - f8.0, 1/60 - 1/100 i ISO po potrebi, po ovim rezultatima pretpostavljam da bi ostao na 200.
Kuzin ja sve sta ti zelis rec...imam ovu zvijer i dobro znam kakvi su problemi sa fokusom i full otvorenom blendom, al zato kad se sve pogodis(fokus, expozicija, itd) dobijes je****u sliku. Takav stil, djir ili kako ga vec oces zvat meni vise odgovara kad su ljudi u pitanju (naravno... ponavljam ne u svakom slucaju). Uglavnom sve ovisi sto zelis dobit, kakvi su uvjeti i kakva ti je oprema. F-stop, shutter speed i ISO postoje zato da bi ih mijenjali po potrebi
afterburner je offline   Reply With Quote