View Single Post
Staro 14.02.2015., 20:32   #279
Eladio
..starija garda
Moj komp

Eladio's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Evo da se nadovezem onda na tvoj gornji post, i na google sam kliknuo i vidim da se pozivas ona ovo u nasem zakonu:
"Proizvođač u RH nije pravna osoba i nemaš načina tužiti ga niti mu se formalno obratiti."

To je sad onda ocito siva zona, kojih u hr uvjek ima. Uvoznik prebacuje sa sebe i ostavlja te samog, ali to ne znaci da proizvod i dalje nema garanciju. Znaci i po Hr zakonu imas granciju, ali eto formalno , pa se ti sad snalazi.
I dalje formalno je proizvodjač taj koji daje garanciju. Samo trebaš to s njima direktno mejlom ili na neki drugi način probati rjesiti.

To što uvoznik smanjuje garanciju, da li je to neki drugi prekršaj, to je sad pitanje.. ti kazes da smiju, i vjerujem ti jer je to ocito sve tako nastimano , mi smo uvoznicka zemlja..
Što se tiće "papirića" , deklaracija, itd.. mogu i ne moraju biti u skladu s zakonom

uglavnom prihvaćam sve što si rekao, ali ostajem pri tome da u nekim slučajevima trebamo tražiti ono što drugi uredno dobivaju.. ma makar direktno ako već neide preko naših
..garanciju (mi ovdje pricamo o vecoj garanciji) svakako daje tvornica, i kupac ima neka prava kod njih direktno
Uz napomenu kako je i sasa80 rekao, a tako se necega i ja sjecam:
"Ja bi tužio prodavatelja...čl. 423. st. 1. koji sam gore citirao upravo i daje mogućnost kupcu da bira koga će tužiti (proizvođača ili prodavatelja) u situaciji kad garanciju daje proizvođač...to je tzv. solidarna odgovornost i to je novina unesena u ZOO 2008. godine, prvenstveno da bi se “pokrile“ ovakve situacije i da bi se jače štitili potrošači..."

sto se tice kine, bio tamo skoro mjesec dana, posjetio 5-6 tvornica, i pravno kinezima ne mozes nista..
ali s obzirom da im to direktno utjece na prodaju, trude se vise, pogotovo kad im saljes narudzbu, tako da pusti ti price da se ne moze ni s njima nista.. rijesit ce sve samo ti jos naruci..

MojSkuter
---------------------------------PEACE

Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 14.02.2015. u 21:01.
Eladio je offline   Reply With Quote