Citiraj:
Autor Old Iggy
Krivo. Proizvođač van RH ne daje iz zakonske domene RH baš ništa.
Proizvođači van RH (osim ako nemaju predstavništvo u RH koje se bavi time) nije pravni subjekt u RH i nije za ništa odgovoran.
Čija potrošačka prava? Kome bi to prijavio? Budi ozbiljan.
Sve to radi isključivo distributer / uvoznik.
Svi oni poštuju 100% sve što treba. A ni njima tvornica nekad ne daje jamstvo, posebno ne onako kako oni daju tebi.
To dvoje nema nikakve veze. Za sve proizvode van RH zaboravi na "tvorničko jamstvo", osim ako ti tvornica jako ne izađe u susret. A na način kako se jamstvo ostvaruje i što jamstvo je, za takav slučaj nikad nisam čuo.
|
Onaj koji pusta robu na trziste te obveze je duzan osigurati kupcu na svom trzistu, dakle ili trgovac / dobavljac trgovca / uvoznik. Ukoliko se artikl reklamira da ima tu garanciju, onda ju ima. Stvar je jasna i u zakonu definirana, i vrlo doslovno ju shvaćaju i inspektori s kojima sam pričao baš o ovome što ti sad tu pišem.
To kako se tvornice odnose prema svojim distributerima, to nije problem kupca. To kakva oni daju jamstva svojim distributerima, a kakva distributeri imaju prema svojim kupcima to je drugo. Zbog toga ne treba trpiti kupac.
Kao sto nije problem ni kupca tko je u lancu zakazao, da li je netko u međuvremenu propao od tih trgovaca ili dilera, ali proizvod i dalje ima jamstvo. Inače bi u hr mnogi mjenjali firme svake dve godine. (neki i to rade jer to je ipak tehnički problem, i teško je prebaciti obvezu na novu firmu , ali ponavljam tvornica je odgovorna za proizvod, ne trgovac/distributer, on ga je samo prodao)
Pravno je najveći problem tek kad propadne tvornica (bio uvoznik još uvjek u poslu ili ne). Odnosno naravno ako svi po redu propadnu
Postoje i viši međutrgovinski dogovori među zemljama itd.. ali bolje da ne idemo toliko široko. Problem su jedino kinezi u tom smislu ali i njima se polako staje na kraj.
Da rezimiram, u krivu si, proizvod ima granaciju, samo je pitanje kako ćeš ju uspjeti istjerati. U biti prije sam to znao brzo pronaci u samim zakonima, ali sad mi se neda jer sam pola zaboravio gdje što piše Da li će netko u proceduri imati sluha prema tebi , ili ćeš morati potezati hrpu inspekcija. Čak i ako se ne uspije ili ne isplati pokušavati ići toliko daleko u toj borbi jer pogotovo informatika gubi vrijednost, svejedno je krivo reći da nemaš pravo - jer imaš , zakon je to tako definirao da proizvođač daje jamstvo , a obveze uvoznik ima prema daljnjim kupcima i to je na njemu da rjesi s tvornicom, minimum je definiram zakonom tako u tom smislu uvoznik preuzima rizik na sebe, i treba o tome razmisliti prije nego pusti proizvod na trziste.
Ovo što ti Iggy govoriš je pravno krivo, iako za hrv je poznato da svi funkcioniraju dobrano u sivoj zoni, pa se takve stvari trebaju dokazati i dokazivati. Za takve stvari ti trebaju inspektori, često ti trebaju i sudski vještaci. U zakonu su mislili na to donekle, pa potrošač ima koliko toliko olakšanu situaciju ako npr piše na kutiji veće jamstvo nego na jamstvenom listu, ili ako je u kutiji i tvronicki jamstveni list na engleskom ili drugom jeziku, na kojem je navedena veća garancija.
U biti jamstveni list (nije to servisna knjižica za auto) više uopće ni ne moraš čuvati (ipak preporučam da ga čuvate jer eto zakomplicirat ćete si život u hr) , i dok god imaš račun imaš svoja potrošačka prava.
EU je i na to mislila pa sad postoji i RMA procedura.
Ovako sam na brzinu nabacao misli, i ponavljam, razumijem Iggy šta govoriš, ali prava postoje. Vjerujem s obzirom da smo u EU, da će ih većina i ispoštovati, siguran sam da se negdje ni ne isplati ići toliko daleko i gubiti živce, ali dobro je to znati.
Ps
i ne bitno je sta ja radim i sta ti radis, i sta drugi rade.. na forumu smo i eto razmjenjujemo misljenja