Citiraj:
Autor tOta
Hmm, koji način postoji osim nabavke nove kartice, a drugo postoji li neka lista najboljih kartica za ovu namjenu, pa da se vodimo time u kupovini.
P.S. Ima li smisla držati SQLite bazu na eksternom disku, ako postoji mogućnost, da li bi to šta pomoglo?
|
Prezime je naveo korištenje brzog USB stika kao zamjenu za /storage folder koji XBMC (Kodi) koristi za bazu i cacheve postera, fanartova i thumbnailsa. Iako postoje slučajevi da se situacija na ovaj način popravila moguće je da će se samo baciti novac. Razlog-http://www.tomshardware.com/reviews/usb-3.0-thumb-drive-review,3477-3.html
Vidimo da stikovi pokazuju iste slabosti kao i SD kartice na random pisanju malim blokovima.
Sustav se može ubrzati i stavljanjem baze u mysql na nekakav brzi server. To ima smisla koristimo li npr NAS koji to podržava. U suprotnom smo efektivno anulirali jednu od glavnih prednosti RPia-ultranisku potrošnju el. energije. Ne znam koliko ima smisla dizati stroj koji mora čitavo vrijeme raditi i trošit desetine W samo da bi riješili problem koji se može otkloniti nabavkom dobre SD kartice u startu.
Moram napomenuti da su ova usporenja najviše primijete prilikom kreiranja baze i punjenja keša. Nakon toga to se puuuno manje primijeti, ali šteta je ne iskoristiti svaku mogućnost za ubrzavanje sustava čuvajući prednosti koje Raspberry ima.
Citiraj:
Autor antebr
Da sad kupujes novu karticu, koju bi preporucija?
Mislim se između samsung evo i sandisk ultra.
Jeli dovoljna 8GB kartica, ili je bolje ic na 16GB?
|
Ja ti mogu sa sigurnošću reći samo ono sa čim imam iskustva. Znači baza filmova se na Kingstonu 8GB 10x kreirala cca 90min. Sa Sandiskom 4GB 4x cca 50 min. Sandisk Ultra 8GB to je učinio za 16 min, a danas sam iz fotića izvadio Transcend 8GB 4x koji je to napravio za 9 min!! Svaki put upucao sam novi image i krenuo od nule.
Najbolje je pogledati testove i pokušati naći u dućanu karticu koja ima izbalansirane performanse sa posebnim osvrtom na random rezultate čitanja i pisanja sa 4kB.
Treba napomenuti da neće biti nikakvih benifita od suludih brzina koje imaju neke kartice. Kao prvo tu je USB ograničenje. Druga stvar je podatak da RPi navodno ne daje voltažu na SD slot potrebnun za ultra brzine. Ispada da je efektivno ograničenje brzine negdje oko 21-22MB. Očito je pametnije uzeti one kartice koje imaju manju max brzinu, ali su dobre na ovim manjim random vrijednostima nego kupovati nekakve ultra zvijeri koje pišu i čitaju sa 80MB, ali imaju lošije rezultate u drugim segmentima.