Citiraj:
Autor Manuel Calavera
Teško da bi intel sa više od 4 jezgre bio buđet procesor 
Jel po tebi i5 sad buđet procesor?
Uglavnom nebih se baš složio za ovo o ubijanju i5 u većini igara u SP, upravo obrnuto - u rijetkim. To je možda više vrijedilo prije nekoliko godina (i to ne samo i5, nego i i3 i pentium), a i kad je bilo ubijanja to je bilo uglavnom na fps iznad 60 ili čak 100 fps-a kad nije relevantno, ali u zadnju godinu-dvije ako si pratio (počelo negdje sa bf3 i crysis3) se to jako smanjilo, ili čak u potpunosti istopilo u korist amd-a (tj. postalo standard). I ne pričam čak o nekim posebno multithreadanim igrama nego prosječnim novim (ali ne baš i nezahtjevnim). Pogledaj npr. u dying light kako npr. fx 4320 (fx 4300 od 650kn na 4ghz) stoji naspram i5 3470 od preko soma i pol. Ili zahtjevnija igra koja može poprilično solidno koristiti i 8 jezgri kako taj isti fx 43xx stoji na 1200p dragon age 3. Naravno obje igre testirane na gtx 980 - na maintream grafama se uopće nebi mogla iskazati razlika. U cpu najzahtjevnijim igrama tipa BF3 MP, BF4 MP, watchdogs, cryisis 3 recimo taj fx 83xx zapravo jako dobro stoji naspram i5.
Intel zapravo ubija u nekim specifičnim igrama koje koriste inenzivno najčešće jezgru-dvije i koje jako vole ipc - recimo wot/wow, starcraft 2, rome total war 2, arma 3 (mislim MP) i možda još koja, al ove su najpoznatije. Dakle ovisi što bi igrao. U ostalim igarama, ukoliko je cpu sam po sebi dovoljan za igru - je zapravo svejedno. Ljudi se zavaravaju, grafička je idalje daleko no.1. što se tiče igre.
Uglavnom što sam htio reći - ti sa i5 i ssd-om u gaming konfi od 5-6 somova dosta sakatiš gaming perfomanse (grafičku). Ovisi i koliko patiš na detalje - ali su igre sada rapidno sve zahtjevnije i zahtjevnije. Recimo čitao da je u jebenom next-gen novom nba (a takve su igre smijurija prije bile) tek gtx 680 izvuče non stop 60 fps sa odvrnutim detaljima, u animacijama i dosta ispod 60 fps. Htio sam reći da ti se možda fx 6300 najviše isplati (ako te ne zanimaju one specifične igre) + što jača grafička moguća
|
Možda sam se krivo izrazio, meni ulazi nekako u budžet, barem najjeftiniji zaključani i5 procesor (za koji mi automatski ne treba bog zna kakva matična jer se ne clocka + samim time mi nije potreban ni aftermarket hladnjak) te bi me došao kao i neki osmojezgreni FX sa boljom matičnom i hladnjakom.
Ne bih se složio da su i5 i FX previše blizu u igrama, FX može prismrditi i5ici samo u igrama koje mogu iskorištavati 8 jezgri, a to su BF, DayZ, Watch_Dogs itd. Mislim da game developeri žele imati što veću publiku koja bi igrala njihove naslove, samim time bi radili igre koje bi većinom koristile 2 do 4 jezgre. Teško je isprogramirati išta što bi koristilo skroz efektivno više od 2 dretve, a vremena kad bude standard multithreading u igrama (4+ jezgre) ja mislim da će Haswell serija biti zakopana, a ni na FXu se ne će nitko igrati previše.
Ali opet, ako ni sam ne znam što bih igrao, koliko bih igrao, mislim da se ne mogu zafrknuti sa iti jednim procesorom od ta 2. Što se tiče NBA 2K, ovaj laptop je vukao stalnih 60 fpsa na max detaljima u 720p bez ikakvih problema, a next gen mi vrti na 20-25 na 720p low.
Uzeti ću taj FX 6300 u obzir, dobar hladnjak, nafrljiti ga na 4.5GHz i čekati Božić i vidjeti što imaju reći nove arhitekture, ali nekako mi se čini da bih i sa tim procom bio vrlo zadovoljan.
Ništa, pričekati ću još na novu R9 seriju grafi pa se javim opet oko preporuka.