Ja sam u situaciji da cu sljedecih ~8 mjeseci imati dosta više slobodnog vremena pošto sam sredio obaveze na faksu, pa bih samim time htio i malo više gejmati kao i u svojim nešto mlađim danima.
Dakle, trenutno sam na laptopu koji je u opisu mog kompa i koji me služi dobro za apsolutno sve osim za igre koje više gotovo ni ne igram. Kada igram, igram neke starije stvari, najnovije što sam igrao je iz ~2011. godine, i na ovom laptopu nisam igrao skoro ništa konkretno što je izašlo nakon toga. Volim odigrati dobar FPS, TPS, RTS, RPG, sportsku simulaciju (prvenstveno NBA 2K od kojih su mi se svi vukli na max detaljima do 15ice koju ni na low nisam mogao ugodno igrati), auto simulaciju etc. To sum it up - pobornik sam svake dobre igre osim razno raznih MOBA i MMORPG-ova koje jednostavno ne volim, mrzim štoviše, te samim time više bih vremena provodio u singleplayer modovima igara. Volio bih i nafrljiti većinu toga na max detaljima u FHDu sa stalnih 30+ FPSa. Računalo bih koristio za all around upotrebu (multimedija, programiranje, igre, surfanje, filmovi...), znači sve pomalo, ništa ekstremno. Bitna mi je tišina.
Problem je idući. Kada bih kupio komp ne bih ga mijenjao barem 4 godine i htio bih da mi izdura to vrijeme. FX je na samrti, Skylake će biti ubojit, a stižu i nove grafe od AMD-a s full DX12 podrškom. Na te grafe bih mogao pričekati pošto navodno stižu oko Uskrsa, a Skylake koliko god on, navodno, bio veliko poboljšanje, jednostavno mi je predugo čekati još gotovo godinu dana na tu arhitekturu.
Nisam fanboy ičega, uzimam u obzir samo ono što je u datom trenutku najbolje za određene novce, bio to Intel, AMD ili nVidia. Ako za manje love mogu dobiti odličan proc koji sa hladnjakom mogu clocknuti bolesno, nema problema, uzimam radije to nego neki skuplji, zaključani proc kojeg sa slabijim clockanim procom lako stignem. Budžet bi bio max maxeva 6000kn i konfiguracija može biti iz bilo kojeg dućana u Zagrebu.
Znači trebaju mi: MBO, CPU (sa eventualnim coolerom), RAM, GPU, SSD, HDD, PSU i CASE. Za monitor i ostalu periferiju se sam pobrinem.
Također bih volio neki insider oko toga koji proc bi mi bio veći timeproof, isplati li mi se uopće razmišljati o Skylakeu već sada i isplati li mi se čekati nove AMD grafe?
Thx kolege forumaši