View Single Post
Staro 10.02.2015., 21:37   #261
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Child Of Bodom Pregled postova
Dakle..drugim riječima, na relaciji Trgovac <---> Proizvođač se događaju neke stvari koje baš i nisu potpuno t r a n s p a r e n t n e prema kupcu...hmm to nisam tako zamišljao.
Transparentne?
Nije ti tu gotovo nikad baš ništa transparentno. To ti je cijeli posao za sebe.

Citiraj:
Da..."oni ništa ne gube" - Točnije Trgovac ništa ne gubi pa zato nebi smio određivati vlastita pravila sa jamstvom.
Kako misliš "ništa ne gubi"? K tome, trgovac je rijetko kad tu taj koji snosi troškove. Obično je ovlašteni servis taj koji to radi, trgovac je samo "posrednik" i ima isključivo troškove - zaprimanje, transport itd.

Ovisno o vendoru s kojim radi, može gubiti od nešto sitno ili ništa (npr., nekadašnja IBM i HP politika) kad dobije rezervni dio, plate mu se radovi na servisu i slično do - uvoznik / servis plati apsolutno sve.

Citiraj:
Po mojoj logici je to oduvijek bilo ovako : -ja Kupac platim Trgovcu a on Proizvođaču.
U biti, krivo. Trgovac obično plati lokalnom distributeru, distributer regionalnom distributeru ili proizvođaču, ovisno o robi itd.

Citiraj:
Trgovac je ovdje samo posrednik. Proizvođač daje I njemu I meni određeni jamstveni rok na dotični proizvod.
Krivo 2. Proizvođač nekad daje jamstvo, nekad ga uopće ne daje, nekad daje parcijalno... S druge strane, ne znam ni za jednog proizvođača / vendora koji daje takve jamstvene uvjete kao što su predviđeni zakonom (novo jamstvo za dio, povrat novca ako nema i slično).

Citiraj:
Ako dođe do kvara unutar jamstvenog roka mene Kupca ne zanima kako će to oni riješiti,ako je Trgovac to meni prodao,e pa sad isto tako neka se pobrine za rješavanje problema neispravnog proizvoda. Ovdje bi na gubitku trebao biti samo Proizvođač. Jer on treba stajati iza proizvoda kojeg prodaje.
E sad, krivo 3... Proizvođač nekad zna stajati iza, ali jako rijetko snosi sve troškove. Lokalni distributer / servis često ima troškove npr. servisa, prijevoza robe od i do vendora, ljudstvo za servis i transport / uvozno izvozne troškove, lager dijelova (plus često dodatni PDV na dijelove makar ih dobio for free) i slično.

Citiraj:
Ali, dobro..ovdje idem već debelo OFF topic. Na kraju krajeva,svi mi samo želimo dobiti proizvod i uslugu koju smo pošteno platili i koja nam se garantira bez da nas se izigra netransparentnim poslovima.
To i nije tvoj problem i zato zakonski trgovac tebi je jedina i isključiva točka za kontakt kod takvih stvari. No u praksi je to puno kompleksnije.

Iz tog razloga tebi jamstvo daje isključivo lokalna organizacija (uvoznik / distributer), a ne proizvođač. Proizvođači nekad mogu uletiti s podrškom, ali nikad to nije for free - obično uvijek imaš troškove prijevoza, uvoza / izvoza itd. Stoga kad vidiš da Samsung vani daje pet godina - kad netko kaže "samsung daje onaj ostatak od tri do pet" provjeri je li to lokalni Samsung ili neki Samsung vani. Nisam siguran da lokalni Samsung uopće ima nekakvu distribuciju i servis. AKo je to pak "negdje vani" onda si u banani - servis skuplji nekad od dijela.