Citiraj:
Autor sibica
Bok ekipa..
Jedno kratko pitanje. Ima li neki Raspberry Pi koji normalno pokreće 1080p filmove i koji može čitati vanjski hard od nekih 320 GB.Sada koristim android stick koji jako dobro radi,ali 1080p filmovi trzaju,a vanjski hard uspije pokrenuti,ali ga i izbaci za 10-ak sekundi..
|
Imam RPi B na kojeg je preko USB huba spojen disk od 1GB. Gore je OpenElec i sve radi bez greške-bilo sa diska ili sa mreže (žica). S lokalnog USB diska najžešće što sam podigao imalo je nešto preko 30Mb bitrate (naravno 1080p). Taj video ima i DTS 5.1. Iako RPi ima mogućnost hardwerskog decodinga tog audio formata to se radi softverski uzbog problema sa licencom. Dok u razvojni tim nije došao Popcornix (developer) filmove sa tim audio streamom trebalo je prekodirati jer je sve štucalo. Sada nema nikakvih problema. Uglavnom ni stari uređaji nisu imali problema sa 1080p, a B+ je zbog 4 USB porta koji mogu upogoniti i disk eliminirao potrebu za dodatnim troškom USB huba.
Nabavio sam i RPi 2, ali sve je još u alfa fazi. Kodi (XBMC) vrti filmove bez problema, izbornici rade brzo (ni sa starim ja nisam primijetio prevelike probleme dok god bi se držao defaultnog skina), ali nedostaju addonovi koje treba rekompajlirati. Ono što je do sada na brzaka napravljeno baš i ne radi najbolje. Trebat će sačekati da se to sve ustabili, ali vjerujem da neće trebati više od mjesec dana s obzirom na backward compatibility i jak community.
Još jedna bitna stvar kod B+ i RPi2 jest kvalitetno napajanje. Ne odnosi se to samo na adapter. Ja sam spoji vrlo kvalitetni ASUS 2A adapter i imao smrzavanja te ikonicu duginih boja u gornjem uglu koja signalizira neadekvatno napajanje. Problem je u kablovima. Kada sam zamijenio 28/28 AWG USB kabel sa 24/28 AWG (prvi broj se odnosi na debljinu naponskih žica) sve je proradilo bez greške. Sa tim kablom i adapterom model B radio je bez problema. Ono što sam primijetio za sada je i to da se brzina etherneta poprilično povećala iako je arhitekura gdje LAN dijeli USB sa ostalim uređajima ostala.