View Single Post
Staro 09.09.2005., 10:33   #16
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Moram se složiti sa newalssom da su ovo navedeno sve odreda dezinformacija, no ništa osobno dečki, to je normalno jer ste i sami rekli da se time ne bavite, ali eto dopustite da mi sa kakvim-takvim iskustvom isto nešto kažemo o tome...

Jelc:

Citiraj:
Danas-sutra ako dajbože napravim negdje kuću i maknem se iz stana napravit ću si posebnu sobu za guštanje i TEK ONDA dolaze u obzir stvari koje bih želio kupiti.

Meni je slušanje muzike prvenstveno gušt, a imati bilo kaj "ozbiljnije" u stanu je za mene bacanje novaca i konstantno svađanje sa ukućanima, susjedima gore i dolje, lijevo i desno.

Citiraj:
Moja je 20m2.
Ali ni jedna soba nije prazna soba, nego je natrpana namještajem.

Tako da su sva ona pričanja o ovom ili onom sasvim bez-veze.
Ako hoćeš prostoriju za guštanje moraš si je i napraviti kako spada.

Konzumerska i hi-fi audio oprema je i namijenjena kućnoj upotrebi, pa ovo ne stoji. Od svake sobe se može napraviti dobra slušaona, pogotovo od tvoje. Većina vrhunskih audifila ne posjeduje više od 15 m2 slušaona i najčešće slušaju u svojoj dnevnoj sobi također prenatrpanoj svime i svačim. Ti imaš ogromnu prostoriju za koju je preporučljivo da je natrpana, i općenito u nikojem slučaju ne smijemo dopustiti da je slušaona prazna. Ukoliko korisnik nema novaca niti želje specijalizirano tretirati svoju prostoriju, onda se dobra solucija postiže i sa običnim namještajem, zavjesama i tepisima, uz nastojanje da imaš podjednak broj materijala koji djeluju kao apsorberi (tepih, zavjesa, spužvaste tvorevine) i difuzori (police, namještaj).

Za tvoju prostoriju, već se preporučaju samostojeći modeli (ovisi naravno o tlocrtu), ali bitno je ovo: glasno ne znači dobro.
Većina audiofila i hifi entuzijasta sluša na vrlo umjerenim glasnoćama, po potrebi svoga uha. Ne treba ti koncert u stanu da bi se bunili susjedi i obitelj!

To se odnosi i na krešimirSM-a:

Citiraj:
sad me zanima oce li bose bit glasni kao logitechovi-sto sumljam!!!!
a sad vi napisite sto misljite o glasnoci...
Eto, već sam rekao, a samo da napomenem kako Bose Companion vjerojatno nisu glasniji od spomenutih Logitecha. No kako sam rekao, glasnoća nija važna (u krajnjem slučaju, i Bose će biti dovoljni za kojekakve tulume, dok je kod Logitecha to već pretjerivanje - imao sam MegaWorks pa znam o čemu pričam).

Jelc:

Citiraj:
A ako imaš vesele susjede kao ja i ulicu ispod sa jakim prometom i osnovnjakom 50-ak metara niže možeš slobodno zaboraviti bilo kakvo slušanje sa guštom
Ako od svoje glazbe slušaš samo glasnoću, slušaš li ti tu glazbu uopće?

Buljo:

Citiraj:
baš ovo kaj je jelc napisao pogledajte malo slike koje stavljaju uz neke Hi-Fi zvučnike (u neku sobu kad stave) ta soba je izričito i samo za zvuk, namještaj i ostale stvari koje mogu pokvariti taj zvuk su izbačene.

Baš bih volio to vidjeti...

Ili se koristi namještaj i i ostalo, ili se soba akustički tretira sa specijaliziranim materijalima. Prazna soba - nikako!
Jango Fett je offline   Reply With Quote