View Single Post
Staro 03.02.2015., 11:24   #5
KhongLo
Registered User
Moj komp

KhongLo's Avatar

Datum registracije: Jan 2015
Ja sve svoje uplate obavljam koristeći internet bankarstvo. U PBZ-u sam, pa imam PBZ365@NET.

Korištenjem internet bankarstva provizija će uvijek biti nešto niža u odnosu na plaćanje istog računa na šalteru banke ili pošte.

Rekao bih da je usluga sigurna jer PIN nije potrebno upisati na kompu i mislim da je tako i u ostalim bankame, ne samo u PBZ-u. Pouzdano znam da je tako i u Zagrebačkoj banci. Kod mene je postupak sljedeći: u čitač kartice (dobiva se prilikom registracije za navedenu uslugu) umetnem karticu i tu unosim PIN, a onda mi čitač izbaci neki random kod koji moram unijeti zajedno s brojem kartice na web stranici banke da bih se mogao ulogirati i vršiti uplate. Ako kod ne uneseš unutar 30 sekundi, on se poništava. Također, ako tri puta krivo uneseš PIN na čitaču ili krivo uneseš kombinaciju broja kartice i koda na stranici za prijavu, bit će ti uskraćen pristup usluzi i moraš ići osobno u banku to rješavati. Dakle, jedino što na kompu unosiš od svojih informacija je broj kartice, koji sam za sebe potencijalnim lopovima ne znači previše. Ako si baš takav baksuz da ti netko uspije dignuti karticu i čitač istovremeno, a na kartici imaš napisan PIN kao podsjetnik, onda jbg. U svim ostalim slučajevima, nema straha.

Ako koristiš token, a ne čitač kartica, onda je procedura malo drugačija. U token unosiš svoj PIN (razlikuje se od PIN-a na kartici), a on ti izbacuje random kod koji zajedno s brojem svog tokena unosiš na stranici za prijavu. Dakle, i da izgubiš token, opet ti nitko ne može ništa bez tvog PIN-a.

Pretpostavljam da je bankama to u interesu jer imaju manje gužve u poslovnicama, a i ljudi uslugu mogu koristiti od bilo kuda u svijetu i u bilo koje doba dana i noći, pa je i tok novca bolji.
KhongLo je offline   Reply With Quote