1. raw ti ne treba u startu
2. nauči koristiti predefinirane modove aparata (znaš one scene tipa sport, portret, priroda itd. - ono programi)
3. ni ne pokušavaj fotografirat nešto u lošim svjetlosnim uvjetima osim ako nije na metar dva - koliko ti je već domet ugrađene bljeskalice
A kad kreneš učit osnove imaš 3 parametra: ISO osjetljivost, otvor blende i brzinu okidača.
ISO ćeš shvatit da što je veći više šuma (zrnatija slika) - držat ćeš ga .... (to ćeš sam odlučit) - nakon toga otvor blende s vremenom ćeš shvatit kako se odnosi na brzinu okidača.
I treća stvar: naučit ćeš koliko ti je neko minimum koji možeš okinut "iz ruke". - ovdje govorim o brzini okidača

.
Gle jole ak oš aparat koji će savršeno napravit za tebe u svim slučajevima - loša vijest - takav ne postoji - čak i sa idiotom moraš znat radit.
Svi aparati imaju određenu "automatiku" - automatski mod - ali čista fizika im ne dozvoljava da postoji "univerzalni mod".
Zato postoje programi

i ručne postavke kasnije.
Ali isto tako moraš bit svjestan granica aparata. Par postova prije SLR bez bljeskalice i što je 1v@n napisao - macro.
Recimo za macro - možeš ga dobit sa 18-55, 18-135 ili posebnim macro objektivima.
Sad prije sam radio sa 18-55 i sad sa ovim 135 - stvar je što je to daleko od slike sa pravim macro objektivom - i ne moš prić blizu, svom srećom da se fino približit sa ovih 135 ali i dalje ovisi koliko je velik objekt koji se slika, šta je ... itd.
Za kraj jole: prije si napisao - loše vrijeme - ma kaj ti je. Znaš koliko sam ja slika ispucao po kući, dvorištu, na statične objekte, na životinje itd.
Gle ne trošiš film: okineš, promjeniš postavku, opet okineš itd.

- tak se najbrže uči pod uvjetom da znaš neke osnovne pojmove

.
I nemoj se zamarat sa RAW.om u startu - ne treba ti i u konačnici osobno smatram da je bolje prvo ovladat dobrom ekspozicijom nego se oslanjat na korekcije kroz RAW osim u slučaju kada nemaš druge opcije.
Mogo bi još trkeljat ali neću više jer sam i ja na početku ... bar to volim mislit

.
p.s. Ali obavezno si podesi aparat da snima u RAW i jpeg - čisto da kasnije ne žališ što nemaš i RAW.