Mene recimo ram potrosnja ne brine previse, jer najmanje sto imam je 16gb rama. Potrebno mi je sto vise radi virtualizacije, pa mi je to glavna stavka kad kupujem komp/laptop.
Ima samo jedna stvar gdje Safariu ni jedan browser ne moze konkurirati. A to je potrosnja. Na MBP-u koristim iskljucivo safari, bas iz tog razloga. Na Operi 28 Average memory impact je npr. 28, Chrome je 27,4 (svaka slicnost sa operom je naravno slucajna), FF je na 25...
Safari je na 13. Dakle duplo bolji po tom pitanju.
Ovo je sve naravno samo na OS X-u, gdje koristim activity monitor kako bih pratio potrosnju. Zanimljivo je i to sa zauzecem rama. Apple je to sa Safariem uspio nekako srediti, iako je i kod njih daleko od idealnog, opet uzima puno manje od gore spomenutih.
FF sa svojim addonsima moze puno, pa mogu postici vecinu od onoga sto trazim od browsera. Ali je blesav. Pa cak i bez addonsa. I nikako mi ne lezi.
Chrome uvijek ima neke svoje helpere koji mi se vrte po disku. Vise ga ni ne drzim instaliranog.
Ali kako su krenuli sa ovim browserima, kroz 3-4 godine trebat ce nam 16gb rama samo za browsere. I to maximalno dva taba. Nema vise optimizacije kad je programiranje u pitanju. Samo kucaj kod ko lud, bez razmisljanja naravno