Citiraj:
Ovo je mega majka svih pretjerivanja.
|
U onome što ja mislim iz svog iskustva, nisam nimalo pretjerao i stojim iza te izjave.
Citiraj:
Ovo je toliko kontradiktorno sto pricas u kontekstu Bose zvucnika koji su jedan od naj ozloglasenijih i kontradiktornijih sistema u svijetu akustike i reprodukcije. Jednostavno tesko vjerujem da si to u stanju napisati? Ovi opisi i termini koje koristis previse me podjecaju na najgori casopis u galaksiji lokalnih kopiranata domaceg HiFi magazina u kojem stalno koriste jedne te iste otrcane opise "svog" vidjenja spektra, imajuci kompleks sto se nisu rodili kao John Atkinson, Robert Harley ili Sam Tellig.
Bose točan? U kojoj tocno dimenziji, 4-toj?
Da, zbilja "zvuka je svugdje" posebno tamo gdje ga nebi trebalo biti u nedostatku rezolucije , tajminga i cijelog niza mana u spektru koje su danak Bose-ovom "leprsavom" ispunjavanju sobe.
Pozivas se na audiofilstvo, govoris da nije potreban surround za visoku reprodukciju, sto je ispravno, a ovdje hvalis samu suprotnost BOSE i jos ih nazivas "najboljem zvučničkom sustavu kojeg je PC svijet ikada vidio" Pa jesu li na toj slusnoj prezentaciji BOSE-a mozda tocili i po koji Pelinkovac, kad su ostavili takav dojam na tebe?
Bose je zbilja tvorac "tri kutije" i satelita, to je cinjenica. Ovaj model nije nista drugo do slicnih modela iz 90-tih, Acoustimass serije, samo su dobili etiketu za PC u delikatesi industrijskog dizajna. Filozofija Amar Bose-a je bila strpati sirokopojasnu jedinicu i stvarati megalomansku zvucnu disperziju koja doduse kao i vecina nepotpunih rjesenja koja se previse isticu u jednom podrucju, dok su u drugima tanke i pretanke te placaju danak. Danak od kojeg se sirom svijeta audiofilima dize kosa na glavi.
|
Ne vidim zašto bi to bilo kontradiktorno. Prvo ti moram, da kasnije ne bi bilo zabune, objasniti na koji se način ja odnosim prema tim stvarima.
Svaka ti čast što si plemenit audiofil kojem je kvaliteta na prvom mjestu, no ja tako ne funkcioniram. Ja gledam na stvari u sklopu njihovog konteksta i kriteriji mi u relativnosti variraju sukladno sa stvarnim variranjem zadanih uvjeta kod nekog proizvoda.
Iako jesam audiofil, sa istom vrstom ljudi teško nalažim zajednički jezik, iz jednostavnog razloga što svaki proizvod gledam kao rezultat određenih početnih potreba i uvjeta u kojima je nastao, kao karika u uzročno-posljedičnom lancu njegove svrhe.
U našem slučaju promatramo Bose. Dopusti da ti objasnim zašto je Bose najkontroverznija stvar u audio svijetu - jednostavno, zbog onih koji ne znaju stvari stavljati u njihov kontekst i unutar vlastitih zakonitosti.
Kao prvo, Bose nije hi-fi marka (iako to njihov marketing tako govori, a to je već druga priča zbog koje tek zaslužuju zlatnu medalju, a ne pljuvanje), jer sa high-fidelity-em nemaju baš previše veze.
Bose definira njegov brand i njegov zvuk. To je stilski proizvod u svojoj poptunosti. Ne samo da je stil naglašen u vanjštini, nego je naglašen i u zvuku. Klijentela koja kupuje Bose je dobrostojeća omladina velike kreditne moći, a oni definitvno nisu audiofili niti hifi entuzijasti. Oni traže točno ono što i Bose pruža - široku disperziju i velik zvuk sa naglaskom na bas područje. Jednom riječju, sve što traže je WOW. O vjernoj reprodukciji se tu nema što govoriti, a to dobro znaju i u Bose-u. To je iPod generacija i njih je velika većina. Audiofilska populacija nebitna je skupina za tvtrtke koje se oslanjaju na 90% konzumerske mase, te i logično prema tome postavljaju svoje uvjete za jedan proizvod. Bose proizvod je odličan proizvod, zato što je kao prvo savršeno proizašao iz početnih uvjeta koje savršeno ispunjava za unaprijed definiranu klijentelu, potpomognut ingenioznim i do kraja razvijenim ekstremnim marketingom.
No neki i dalje pokušavaju polemizirati oko vjernosti zvuka... što na to reći nego

?
Druga stvar, čuo sam hrpu Bose proizvoda i otprilike svi prate filozofiju koju sam objasnio. Nameće se pitanje - koje je tržišno polje najplodnije za Bose? Pa ono što sam spomenuo - iPod i multimedijska generacija. Efikasno se prilagođavajući zahtjevima najnovijeg doba, oni ulažu velike pare u multimediju - od svojih high-end sustava do najjeftinijih rješenja. Između ostalog, sličnu filozofiju provodi i Klipsch.
Bose Companion 3 logični je rezultat takve politike, pa je Bose osigurao ekskluzivu, stil, dizajn i WOW efekt za mladu iPod generaciju. Sa jednom iznimkom. Companion 3 zvuči odlično. Napominjem, zvuči odlično unutar zadanih okvira - PC/multimedijsko tržište.
Dotični model svira 10 puta bolje u svom području nego što to rade poznati Acoustimass sub/sat sustavi.
Srednjih zaista ima, vrlo su otvoreni sa iznenađujućom rezolutnošću, dobrim tajmingom i kao obično, širokom disperzijom i voluminoznim zvukom. Dojam se i povećava za krajnjeg kupca jer satelit može stati na u prosječnu šaku! Bas modul daje velik, sveprisutan, ali artikuliran bas, ako uzemo u obzir PC konkurenciju.
Slušao sam ih u različitim uvjetima i zaista stojim iza onog što pričam, a tebi također preporučam da to čuješ, jer imam neki čudan dojam da nisi.
Shvaćam tvoju skepsu na osnovi bivših iskustava, no ovo je sustav kojeg bih si kupio za PC prije ičega drugog. Nažalost, Klipsch nisam imao prilike slušati (zapitajmo se svi zašto...), ali ne sumnjam da se radi o kvalitetnim proizvodima, no po testovima ipak na kraju ispadaju ne superiorni, već tek usporedivi ili za nijansu bolji od ostalih kategorijskih predstavnika iz PC svijeta (AL, Creative, Logitech), za koje znam da svi odreda zvuče manje impresivno od dotičnog Bose-a.
Citiraj:
Ali za nekog tko se poziva na audiofilstvo, doista me cudi da nekome preporucujes BOSE-a, pionira pred-Surround doba sa prljavim signalom aktivne ekvalizacije i DSP-om. Nesto cemu nema mjesta u rekreiranju realizma reprodukcije glazbe, bez obzira na cijenu i klasu.
|
Nisam došao na ovaj forum propovijedati audiofilstvo, već raspravljati i razmijenjivati iskustva koja se tiču PC svijeta, uzimajući u obzir upravo kriterije koji mu pripadaju.
I opet ponavljam - mjesta za raspravu o relalnoj reprodukciji ovdje nema. Bose daje ugodan, snažan i cool zvuk, kojeg, sa jednog relativnog stanovišta, ne dobijaš od high-fidelity proizvoda. Svatko odabire svoje kriterije i svoj proizvod. Da je čovjek tražio hifi sustav, preporučio bih nešto iz hifi-ja. No on je u PC svijetu, i ja sam mu preporučio najbolje iz tog svijeta. Zaista, najbolje je. To ja mislim. Poslušaj pa iznesi što ti misliš.