View Single Post
Staro 08.09.2005., 06:41   #4
Visage
8-bit Gen.
Moj komp

Visage's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Uglavnom, čuo sam ih u više navrata i radi se o zaista najboljem zvučničkom sustavu kojeg je PC svijet ikada vidio.
Ovo je mega majka svih pretjerivanja.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett Skupi su, ali sviraju toliko koliko koštaju. Izuzetno akustički korektni, oni bez pretjeranih izobličenja uspjevaju napuniti svaku prosječnu sobu, a bas je sveprisutan i autoritativan, iz iznimno malog kućišta. Zvuk je topao i ugodan, a ujedno točan. Izuzetno muzikalni i impresionirat će gotovo svakoga osim malo ambicioznijih hifista.
Ovo je toliko kontradiktorno sto pricas u kontekstu Bose zvucnika koji su jedan od naj ozloglasenijih i kontradiktornijih sistema u svijetu akustike i reprodukcije. Jednostavno tesko vjerujem da si to u stanju napisati? Ovi opisi i termini koje koristis previse me podjecaju na najgori casopis u galaksiji lokalnih kopiranata domaceg HiFi magazina u kojem stalno koriste jedne te iste otrcane opise "svog" vidjenja spektra, imajuci kompleks sto se nisu rodili kao John Atkinson, Robert Harley ili Sam Tellig.

Bose točan? U kojoj tocno dimenziji, 4-toj?

Da, zbilja "zvuka je svugdje" posebno tamo gdje ga nebi trebalo biti u nedostatku rezolucije , tajminga i cijelog niza mana u spektru koje su danak Bose-ovom "leprsavom" ispunjavanju sobe.

Pozivas se na audiofilstvo, govoris da nije potreban surround za visoku reprodukciju, sto je ispravno, a ovdje hvalis samu suprotnost BOSE i jos ih nazivas "najboljem zvučničkom sustavu kojeg je PC svijet ikada vidio" Pa jesu li na toj slusnoj prezentaciji BOSE-a mozda tocili i po koji Pelinkovac, kad su ostavili takav dojam na tebe?

Bose je zbilja tvorac "tri kutije" i satelita, to je cinjenica. Ovaj model nije nista drugo do slicnih modela iz 90-tih, Acoustimass serije, samo su dobili etiketu za PC u delikatesi industrijskog dizajna. Filozofija Amar Bose-a je bila strpati sirokopojasnu jedinicu i stvarati megalomansku zvucnu disperziju koja doduse kao i vecina nepotpunih rjesenja koja se previse isticu u jednom podrucju, dok su u drugima tanke i pretanke te placaju danak. Danak od kojeg se sirom svijeta audiofilima dize kosa na glavi.

Kvalitetan zvucnik podjednako adresira vaznost cijelom spektru a ne samo jednom dijelu, koristeci jefitne trikove eksponiranja odredjenih kvaliteta/fiksacija dizajnera koji su se u ovom slucaju oteli kontroli. Bose je odavno prestao tvrditi da rekreira umjetnost
i bacio se duboko u auto industriju i posebni US popularni segment portable radija i mid-prenosnih audio aparata, gdje se istice bas po prostornom zvuku i gdje bolje imponira.

U akustickom paradoksu interijera vozila, gdje donja polovica predstavlja zahvalan i relativno dampirajuci efekt - gornja polovica zbog staklenih povrsina je puka suprotnost. U takvim prostornim rasulima Bose daje dojam potpunije lokalizacije zvuka buduci da tu ionako nema neke svemoguce solucije. Bose je tu nasao svoje mjesto. Patentirao je svoja micro pojacala i DSP koji se nalazi u signalu zvucnika. Imao sam top model Bose-a u proslom autu i mogu reci da vremenom taj zvuk sve vise umara, mada ce nesumnjivo na kratka slusanja jako fascinirati one koji ga slusaju ili nemaju formirane kriterije slusanja.

901-ice su meni osobno bile naj zanimljive kao atrakcija za neku atraktivnu slusnu prostoriju za goste ili neki art prostor.

Citiraj:
Originally posted by Jango Fett
Ako imaš lovu, uzimaj, iako naravno da možeš poslušati u AsCommu (Lifestyle) u Bogovićevoj u Croatia Recordsu, što je moja preporuka!
Postoji firma, pokojnog dizajnera kojem se i danas spusta kapa za njegova otkrica i doprinose audio svijetu.

Oni su nekoliko godina DOISTA razvijali PRAVE sisteme za PC koji se jos nigdje nije ni pokusao usporedjivati sa tvojim BOSE favoritima, dvo kanalni ekvivalent cak kosta i manje od spomenutih.

Ovi zvucnici ne stvaraju dar mar sa refleksijom prvog vala gurajuci najvecu energiju iza samih zvucnika radeci groznu fazu koja je sve nego beneficija preciznosti vremenske informacije i njenog tajminga. Oni stvaraju realisticnu reprodukciju sa pravim driverima i dobro osmisljenom koncepcijom.

Pogledaj broj testova koji favoriziraju ove modele kao High End za
PC klasu i koja god se radi komparacija Klipsch-i se uzimaju kao
mjerilo ili model sa kojim se usporedjuju drugi modeli tog segmenta. Od onih informatickih pa do light Audio site-ova.

Klipsch

Tu su svi trenutni modeli

Mada ne volim bombasticne izjave tipa > najbolji od najboljih.

ovaj model doista ima sto za pokazati.

Ima li sva ova prica smisla za PC vode? Nema.

Ali za nekog tko se poziva na audiofilstvo, doista me cudi da nekome preporucujes BOSE-a, pionira pred-Surround doba sa prljavim signalom aktivne ekvalizacije i DSP-om. Nesto cemu nema mjesta u rekreiranju realizma reprodukcije glazbe, bez obzira na cijenu i klasu.

Koje li ironije, za 30-tak $ vise od Bose modela covjek moze kupiti
vec i ozbiljnije HiFi kutije iz iste kuce :

Inace, svi Klipsch modeli se mogu lako nabaviti u Austriji.
Visage je offline   Reply With Quote