Citiraj:
Autor KruLe
...jel mi može netko reći koliko je dB maximalno a da bude praktički nečujno?
|
Nakon nebrojenih izmjena različitih ventova u različitim kućištima (kako vlastitim tako i u onim koje sam slagao bilo iz usluge ili za frendove), brda žuljeva i porezotina po rukama, podijelit ću neka svoja opažanja:
-percepirati buku odnosno glasnoću ventova oslanjajući se na decibele navedene od strane proizvođača, je praktički nemoguće zbog sljedećih razloga:
1. Ne postoji unificirani striktno definirani standard mjerenja glasnoće - npr. 24 dB kod Corsaira nije isto što i 24 dB kod Thermaltakea
2. Isti ventilator se ponaša sasvim različito u različitim kućištima ovisno o obliku kućišta (zvuči sasvim različito u desktop, mid tower, ITX, big tower varijanti), debljini i vrsti materijala od koje je isto napravljeno, načinu pričvršćivanja venta, restrikcijama izazvanim oblikom i veličinom proreza, načinu rada (usis/ispuh), položaja na samom kućištu (vertikal, horizontal, upsidedown, naprijed, natrag, gore, dolje), itd...
3. Glasnoća tj. karakteristika zvuka ovisi u velikoj mjeri o vrsti ležaja motora ventilatora - SB; FB; BB - zamislimo na trenutak da postoji vent istog proizvođača, jednakog broja lopatica i njihove geometrije, jednakog broja okretaja u sve tri verzije ležaja: no way da će sve tri verzije zvučati jednako po karakteristici zvuka, a vjerujem da bi se razlikovali i u glasnoći.
Dokazati navedeno pod brojem 2. se može vrlo jednostavnim pokusom: pokreneš vent van kućišta dok stoji okomito na stolu pa ga onda uzmeš u ruke - karakteristika zvuka i glasnoća će biti u oba slučaja potpuno različita. Jednako će se ista totalno promijeniti nakon ugradnje u kućište.
Isto tako, ventilatori kojima se mijenja (smanjuje) brzina bilo preko softvera na ploči, ili preko potenciometra ili kontrolera bilo koje vrste iz temelja mijenjaju karakteristike zvuka; lako je moguće da vent sa nominalno većim brojem okretaja zvuči bolje kada mu se isti smanje nego li vent sa nominalno nižim brojem okretaja koji radi na punoj brzini. Ili vice versa.
Što želim poantirati: korisnici osjetljiva sluha trebali bi vrlo oprezno baratati danim preporukama o glasnoći pojedinih ventova, jedino ako se preporuka ne odnosi baš na kućište koje korisnik posjeduje.
Osobno sam doživio da su neki ventovi koje se inače smatra vrlo podnošljivima po pitanju buke, prilikom ugradnje u neka kućišta zvučali krajnje neugodno dok su se u nekim drugima ponašali vrlo prihvatljivo.
Generalno gledajući po mojoj (vrlo subjektivnoj) procjeni, rekao bih da se ventovi deklarirani do 26 dB mogu smatrati tihima i nakon ugradnje u kućište ukoliko korisnik nema sonar kao šišmiš ili delfin te ako ne potrpa 4 ili više komada u kućište.