View Single Post
Staro 07.09.2005., 14:34   #16
Jango Fett
Premium

Jango Fett's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Originally posted by Chuby
prije par godina sam naletio na netu na hornove visoke cca 2m, s tim da je duljina cijelog horna bila nesto preko 4m jer se na vrhu "kutija" savijala pod 180 i vracala dolje, u biti donekle slicno ovom "Velikom" samo mislim da je bilo vece i sire.
pogonio ju je driver koji je bio spojen na mono blok od 1w jer je osjetljivost bila suludo velika
ja cu ako ikad skupim zivaca i novaca/vremena posvetit malo paznje zatvorenim kutijama manjih dimenzija (2way)
a do onda Sony ROCKS hehe
ovo s hornovima me cisto zanimalo zbog cinjenice da je jedan driver u kutiji
Ova horna Veliki također je oko 2 m visoka, a karakteristike svih horni su takve da je osjetljivost jako velika, vrlo su usmjerene (jako uzak sweet spot) i jako osjetljive na prostor - na zvuk čak utječe količina ljudi u prostoriji i ne preporuča se više od dva slušatelja!

Kako su zapravo skretnice glavna boljka za sve konstruktore zvučnika, horne tu imaju prednost jer imaju jedan širokopojasni driver pa s tim nemaju problema i izuzetno su jednostavne.

Naravno, širokopojasne jedinice postoje za samograditelje običnih dinamičkih zvučnika, te bi ti bilo najisplativije i najbolje ako bi se ambiciozno bacio u samogradnju malih kutija sa širokopojasnim driverima - izbor je sada nešto bolji a ima dobrih shema za konstrukcije kutija koja daju pristojan bas odaziv itd., pa ako si zainteresiran svrati na www.audiofil.net pa pitaj za savjet. Za manje od 1000 kn (vjerojatno nekih 700) možeš napraviti odlične zvučnike!

Zadnje izmijenjeno od: Jango Fett. 07.09.2005. u 18:35.
Jango Fett je offline   Reply With Quote