Već neko vrijeme tražim router koji će dobro odrađivati qos ili nekakav sličan princip filtriranja prometa prema prioritetu no uz to da ima gigabitni lan, bilo kakav wifi, mogućnost spajanja 4 uređaja na lan te bonus ako je ikako moguće da se može spojiti HDD te da bude i torentbox
Ono što imam sada je Buffalo WHR-54g sa Tomato firmwareom te atom PC kao torentbox.
mane:
- qos na tomatou se ne odrađuje kako spada i suport je nikakav (imam od Shibby-a tomato)
- wifi ne radi ako se koristi ikakav oblik zaštite i prkljanje redovito smrzne router a otvoren wifi nije opcija
- nije gigabitni router
- torentbox troši previše struje (54W)
Razmišljao sam o Mikrotiku kojeg svi hvale i to model RB951G-2HnD
mane:
- nevidim baš nekakvu podršku, pogotovo ne za qos i sve se svodi na "gle, nauči" ko da ću to morat riktat svaki dan a ne jednom i ond auživat plodove setupa
- i dalje imam torentbox jer RouterOS nema niti će imati torent klijent
dobro:
- cijena: 490kn
No onda mi je prijatelj, koji je sys admin za pfsense bazirane servere predložio Alix-a i m0n0wall i to:
- apu1d
- switch 5 port
mana:
cijena: cca 1300kn
dobro:
- mala potrošnja struje (cca sveukupno 10ak W)
- on bi mi podesio na m0n0wall i sve na njemu (QOS)
- može gore sve traženo i fleksibilna je nadogradnja za više novih uređaja na mreži (samo kupim switch s više portova)
ima li tko kakvu bolju ideju ili primjedbu? znam da je alix overkill ali jednak mi je overkill i tomato po opcijama a ne odrađuje baš ono što mi najviše treba a cjenovno je daleko jeftinije neg uber modeli kućnih routera tipa Asus ac68u a k tome i po opcijama daleko moćniji