View Single Post
Staro 06.09.2005., 20:45   #37
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Originally posted by Banks
To da SATA i PCI-E donose strahovito primjetne razlike, to sam već shvatio. Radi se naime, o kabelima. Koji su sada lijepih, veselih boja. Izazivaju radost.
Moram ti reci da, nazalost, pricas gluposti. U takvom pristupu problemu, uostalom, i je problem nasih IT strucnjaka, pausalnost i popularizacija necega o cemu nemaju pojma. Sareni kabel, velis?

Samo cu ti iz glave, onako na brzinu, bez previse plandovanja i elaboriranja reci da SATA ima dodatne naredbe command seta, error checking i podataka i komandi (za razliku od ATA), serijski prijenos, manje smetnje, vece brzine rada, jedan uredjaj po kanalu, tanji kabel... Kada bi isli dublje i dalje, pa poceli pricati o non-interlocked clockingu i embedded clockingu, ozicenju s mogucnoscu shielda/draina, terminatorskoj strategiji, PCB routingu (16 vs 74 signalne linije) i njihova implementacija, razlika u signalizaciji, topologija sabirnice, hot swap, first parity DMA... Dakle, nabrojao sam ti samo neke od razlika i samo _nabrojao_. Kada bi isli u razglabanje i seciranje svega toga, imao bih jos stotine kilobajta teksta, no kao sto rekoh, tema je preopsirna i prestrucna da se razglaba na popularnoj razini u kojoj su argumenti - kablovi.

Citiraj:
Tvrdnju da su današnje brand mašine tiše, trebalo bi potkrijepiti sa nekim argumentom.
Ne znam kakve argumente zelis. Uzmi neku P3 NetVistu i novi ThinkCenter pa se uvjeri sam.

Citiraj:
Isto kao i generaliziranje o neznalicama u Bug-u i Vidi-ju - jer valjda u Hrvatskoj ima par ljudi koji su završili FER, ETF i sl., i koji ponešto ipak znaju.
Oni ljudi koji jesu (ili nisu) zavrsili FER a ponesto znaju ne rade na takvim mjestima. Nedavno sam cuo od prijatelja jednu slatku izjavu nekog od vrlih Bugovaca (ili je bio Vidi?) o tome kako u nekim trenutcima "naboj u memoriji postane (pazi sad izbor rijeci, op.a) dosta nestabilan" i slicne nebuloze; tema je bila nesto o memorijama. Covjek se s pravom zapita imaju li ti autori osnovnoskolsku fiziku, a ne jesu li zavrsili fakultet.

Citiraj:
A ako razvoj koji je nastao jest preobilan da bi se razglabao na popularnoj razini, onda odmah zatvorimo ovakve i slične forume, i budimo ovce koje će kupovati ono što kažu marketinški stručnjaci. Oni znaju neizrecivo mnogo o latencijama, taktovima i megabajtima.
Obicnom PC (l)useru nije vazno ima li mu disk TTL/CMOS 5V signalizaciju ili LVD signalizaciju. No vazno mu je pojasniti da SATA (karikiram, naravno, da ne bi doslo do zabune) donosi znacajen prednosti nad ATA standardom, neke njemu cak i vidljive. Forume ne bi trebalo zatvoriti bas zbog ovakvih razmisljanja, u stilu kaj-ce-mi-to-kad-je-i-133MB/s-ATA7 standarda-previse.

Citiraj:
Ja međutim eto baš želim raspravljati o razvoju na popularnoj i populističkoj razini i drsko se miješati u posvećeni prostor stručnjaka i "stručnjaka", da se ne bismo svi divili prekrasnom ruhu cara - koji je zapravo gol.
Oni koji se drsko mjesaju obicno budu drsko odbaceni. Ako vec necemo popularno, hajdemo znanstveno, s argumentiranim podkrijepljenjem. Sareni tanki kablovi zaista nisu taj nivo...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote