Osobno koristim NOD32, i to najviše jer sam ga instalirao dosta ljudi pa da vidim kako se ponaša. Prije njega nisam koristio AV godinama, osim povremeno MSE.
Svima u zadnje vrijeme stavljam NOD32, jednostavno mi se pokazao kao najbrži i najpouzdaniji, i najmanje guši PC. Instalirao sam ga na svakakve krame i sa po 512mb rama i ne zaguši ga.
AVG i avast su IMHO loši, dobro uspore komp, krcati bloatwarea i sranja koja prosječnom korisniku ne trebaju i samo ga još više zbunjuju i slično. AVG safeguard toolbar? Svi znamo koliko je toolbarova potrebno na kompjuteru - niti jedan.
Bitdefender free je ok ali je mršav opcijama. Toliko je mršav da čak zbuni samog korisnika. Ona registracija je dosadna i nepotrebna (hint: obično koristim 5 minute mail).
MSE je isto ok ali dosta toga zna propustiti, tako da ga izbjegavam. Ok je za nekoga tko zna osnove surfanja internetom i tko ne skida gluposti, a takvih je nažalost sve manje i manje.
Inače još kad ljudima instaliram sve, obavezno u svaki browser ide adblock ekstenzija +
Hosts file. Tako je puno manja šansa da klika po linkovima za povećanje spolnih organa i čega sve ne.