View Single Post
Staro 06.09.2005., 09:25   #31
Banks
Registered User

Datum registracije: Apr 2005
Je, poznata mi je situacija sa digitalovom alphom, koja jos uvijek egzistira negdje na marginama compaqa, unutar hp-a. http://h18002.www1.hp.com/alphaserver/ Ipak, tehnologija nije sasvim propala, jer rješenja iz alphe djelomično koriste i Intel i AMD.
Također se takva situacija dogodila i ranije kada je Motorola imala superiornu platformu oko procesora 68000, kojeg su koristili Atari ST, Commodore Amiga i Apple - i koja se ugasila zato što nije tržišno uspjela, zato što se Microsoft priklonio Intelu, pa je pobijedila objektivno inferiornija platforma. Žao mi je kada se takve stvari dogode, kada dobra tehnologija ne uspije zbog lošeg marketinga - i upravo zato kritiziram stanje u današnjem kapitalizmu. Zato što je važnija reklama od kvalitete.
Bila je smiješna situacija kada nas je Intel, koji je sav svoj uspjeh izgradio na x86 platformi, htio uvjeriti da odjednom zaboravimo x86 i svi prijeđemo na Itaniume, pa se pojavio AMD i dokazao da to baš i nije tako. Da nije bilo AMD-a, Intel bi nas već sve uvjerio da kupimo Itaniume, koji očito ne valjaju.
Pa i sada se događaju opet takve situacije - pogledajte kada su izdani Windows XP64? Onda kada je Intel pripremio procesore sa 64-bitnim instrukcijama. A AMD ih je imao već godinu dana. Opet naštimavanje u korist Intela.
Segregator je nabrojio nekoliko stvari koje predstavljaju napredak u odnosu na prethodni comp - slažem se za FW i USB 2.0, ali recite da li SATA i PCI-E donosi primjetne razlike u odnosu na prethodna rješenja? A pogotovo se ne mogu složiti da imamo hladnija i tiša računala - kada sam koristio Pentium 200 nisam čak ni razmišljao o temperaturi ili buci.
Beren, ne slažem se da se razvoj ubrzao. Dobar marketing sposoban je stvoriti privid da je to doista tako - ali izgleda da nije tako. Dobar dio tog privida temelji se na kozmetičkim, a ne na stvarnim poboljšanjima.
Banks je offline   Reply With Quote