Cuj Beren, to kako si ti predstavio stvari, reklo bi se da je sve u najboljem redu, da je sve kako i treba biti i da je to "dobri stari kapitalizam". Ja bih rekao da je to "losi novi kapitalizam". Jer kapitalizam se mijenja, kao i sve ostalo. Ovo je kapitalizam u kojem je profit alfa i omega, skoro pa svetinja. Znam koliko je lova u ovom svijetu bitna - ali lova nije sve. Kada ljude tresne prava prirodna katastrofa - kao sada americki jug - onda valjda vide da u lovi ipak nije sve.
Ono sto mislim reci je da bi pomama za profitom, uz zanemarivanje bilo kakvih drugih vrijednosti, mogla odvesti kapitalizam u slijepu ulicu, u zastoj, u zanemarivanje razvoja, zanemarivanje kreativnosti. I to se vec dogadja - npr. kada netko snimi dobar film odmah ga producenti i manageri natjeraju da snimi jos hrpu nebuloznih nastavaka. Samo zbog love. A taj covjek bi mozda za to isto vrijeme napravio par novih sjajnih filmova, samo da ga puste na miru. To se dakako dogadja i u industriji igara. I u glazbenoj industriji. Ako se u IT industriji tako nastavi onda cemo za 2-3 godine citati ovakve oglase: "kupite specijalne OCZ vijke za PC kucista jer ce oni donijeti nevjerojatan rast performansi vasem ljubimcu. Bez njih ste osudjeni na propast". I slicne idiotarije. Bogami, to nije "dobri stari kapitalizam". To je kapitalizam u kojem su vlast preuzeli ljudi bez ikakve vizije. Njihova religija je dolar.
A ne bih volio da se zbog takvih zaustavi razvoj IT industrije - jer ta industrija jos nije dosegla potpuno zrelu fazu, (kao npr. automobilska industrija koja je vec stara - i pomaci su vrlo mali, samo se dogadjaju kozmeticke promjene)jos ima ohoho prostora za razvoj.
Ono sto bi nam sada trebalo je nekakav skok u nanotehnologiju (na hardverskom nivou) i neka umjetna inteligencija na softverskom nivou. Mozda nesto bude od toga, ako mladi nadobudni manageri bez vizije to ne zaustave i preusmjere lovu u reklamni odjel kojem je cilj da uvjeri kupce u neophodnost nabave gore spomenutih vijaka.
BTW, sam zarađujem lovu za život, ali želim pričati o globalnim trendovima a ne o sebi. Ovdje ionako vec ima dosta ego-tripova.