Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 05.01.2015., 15:22   #7345
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Pa ne mogu ih baš izravno usporediti, jer sam u to doba u razmaku od 10 dana promijenio i zvučnike i pojačalo - trebalo je vremena da se i jedno i drugo razradi tak da tih prvih nekoliko dana na "starom" ampu nikako nisu referenca.....

I jedan i drugi zvučnik su dosta neobični, zapravo -

Cortez ima živinu od srednjo/bas jedinice, mislim da sam negdje pročitao da u Focalu smatraju da im je to najbolji driver ikad (valjda u okvirima klase, ipak....), i inverzni visoki koji je u Focalima bio prilično kreštav, ali ovdje je bio valjda skretnicom toliko ispeglan da ništa takvog nije bilo na stvari. Ne bi se čudio da je Leđenac išao peglat visoki da Neil Young ne bi zvučao unjkavo na njima - prva AE serija se zvala po Youngovim pjesmama/albumima - Cortez (the killer), Zuma, Harvest.....

Issa je isto dosta čudna, ne samo zbog izgleda. Na prvu teško da bi rekao da taj mali bas i nisko smješteni BR mogu davati imalo kontrolirani bas, ali činjenica jest da mogu - ne naravno u apsolutnim okvirima, ali jednostavno zvučnik je stvarno uravnotežen od dolje do gore. Nemam čim mjerit, ali rekao bih da ipak ne ide do 30hz kolko je deklariran, i gore je malo zatvoreniji ipak....jedan kolega mi je rekao da ima "rupu" u srednjim zbog one pregrade, ali moje uho to ne čuje pa me ni ne smeta. Ipak, trebaju kvalitetno i/ili jače pojačalo, po mogućnosti sa PRAT faktorom.

Sve u svemu, rekao bih da je Cortez ipak malo bolji, ali da ja osobno nisam do sada imao bolji sustav......kako to?

Zbog sobe uglavnom - zato što Isse relativno uske i plitke (a visoke), tako da ih mogu smjestiti na cca 30. cm od zida, i što im je visoki na višem položaju od ruba kutne garniture koja mi (nažalost) mora biti praktički u liniji sa zvučnikom.

I zato što sam našao pojačalo s kojima odlično rade - Rega Brio R.
jean luc je offline   Reply With Quote