Citiraj:
Autor 6Finger
Negdje se da pročitati da li ion baterije gube 20% kapaciteta tek nakon 500 punjenja, možda su takve i dostupne negdje ali ja je nikad nisam ima ni u mobu ni u laptopu.
Zato sam dosad izbjegavao integrirane ali evo vidit ćemo kako će se buduća xperia pokazati, mada čisto sumnjam.
Najbitnije je ako je moguće ne praznit bateriju do kraja nego punit mob na 50tak % a jednom mjesečno ispraznit do kraja da uređaj kalibrira bateriju.
Sve se ovo spominjalo dosta u temama o laptopima dalo bi se naći a lako se i izgugla koga baš zanima.
|
18 mjeseci korištenja Xperije Z sa integriranom baterijom, punjenje samo onda kad je došlo na 5 ili manje %, i naravno do 100%. I nisam primjetio da je imalo izgubila kapacitet. Sadašnja vlasnica tog moba se nije žalila na trajanje baterije.
Neke baterije su bolje od drugih, ali i jasno, ponašanje korisnika prema njima je također bitan čimbenik jednadžbe.
Osobno sam naviknuo bateriju prvi puta ubiti do kraja, pa puniti cijelu noć i onda uvijek puniti onda kad je na izdisaju (nekad kad se mob i ugasi) do 100%. Nikad ne nadopunjavam ili pripunjavam sa npr 23 na 72%. I nikad nisam imao problema sa baterijama na mobu. Sve su uvijek durale koliko i mob, osim Nokije 3310 kojoj je NiMH baterija otišla nakon godinu i pol...
Naravno, moj način punjenja je nekome bezveze i znam da se dokazivalo da to nema veze (bez konkretnih dokaza), ali eto, ako se netko našao u tome ili želi to tako probati, iz mog iskustva, neće se zeznuti.