O dijelu koji se odnosi na CAD neću pisati jer o tome nemam previše znanja, no znam da se kod mene na faksu (FSB) u računalnim učionicama Catia v5 vrtila na mašinama čija je konfiguracija bila u rangu nekih mobitela ili tableta koji se danas mogu naći na tržištu. Naravno, to su bili assemblyji sastavljeni od nekoliko desetaka partova.
Za FEM bi trebao dati nešto više detalja: okvirne veličine modela odnosno broj čvorova (10 000 ili 2 000 000), linearni ili nelinerni modeli. Ako se radi o linearnim modelima s malim brojem čvorova, Intel i3 ili i5 i 4BG RAM-a mogu poslužiti svrsi, a za kompleksnije i veće modele trebat će i7 ili čak neki bolji Xeon i malo pristojnija količina RAM-a. Ja sam za potrbe faksa u Abaqusu (FEM software) radio linearne analize s nekih 100 000 čvorova na laptopu s i5-430M i 4GB RAM-a bez ikakvih problema, a dok sam kao student povremeno radio u jednoj firmi dečki su tamo vrtili analize na 12-jezgrenim Xeonima i 48GB RAM-a i to im je u nekim slučajevima bilo slabo. Ako se radi o stvarima vezanim uz numeriku, Intelovi procesori neka ti budu prvi izbor.