Nisam iskreno vidio 601 za 1500 kn na Njuški. Ima jedan par za 990 al sad sam išao ponovo gledat pa vidim da su dosta oštećene kutije, tak da mislim da se ipak ne isplati.
Za 1500 se nudi B&W DM303 - to jest noviji model ali serija niže, a uz to ima takav i za 650 kn (pa makar i nije S3 revizija) pa takva ponuda nije uopće loša. Ona za 1.5k jest.
Bowerse sam predložio temeljem iskustva sa entry level pojačalima od cca. 30-40W RMSa - mislim da većini takvih treba "punchy" zvučnik jer znaju zvučat malo dosadno (štednja na dijelovima, vidi gore).....zato je recimo KEFova Coda 7 bila hit uz mala i jeftina pojačala, jer bila upravo takav, malo žustriji, zvučnik.
Ja sam recimo svojevremeno zbog veće sobe uzeo Code 8, i zahebo se - osmica pokazala kao potpuno drugačija, i na malom Marantzu je zvučala dosta beskrvno. Poslije je došao Carver od 100 W po kanalu i to je bila potpuno druga priča.....
Creste 2 su svakako bile iznimka jer su za malo novaca nudile balansiranu zvučnu sliku kao puno skuplji zvučnici (nažalost, imao sam ih dosta kratko jer mi se ubrzo ukazala prilika da odem u klasu više).
Enivej, mislim da taj B&W metalni jest pomalo iritirajuć, ali ništa previše - ovisi o uhu, dakako. No možda bi dobio malo energičniji zvuk s njima, pogotovo ako sluša produciranu glazbu sa "više baseva".
No svakako bi Razaraću predložio da ne razmatra kupnju zvučnika za maksimum budžeta, odnosno bez stalaka. Tu dodanu vrijednost između 1000 i 1500 kuna ne da nećeš osjetiti ako zvučnike staviš na stol ili policu, nego ćeš ekšli dobit manje nego sa jeftinijim zvučnicima sa stalcima.
Tannoy Mercury M2 sa stalcima za 1100 kn možda nije loš izbor - radi se o zvučniku sličnog karaktera kao Creste, samo sa malo zatvorenijim visokim. Ja sam imao M1, i to je bilo odlično na entry level sustavu - mislim da tu nije takva razlika između manjeg i većeg modela kao kod Coda 7 i 8.
No, od svega ponuđenog, čini mi se da je najbolji AE Aegis - metalni bas+silk dome, i tradicija brzog i rezolutnog zvuka. Imao frend, stvarno odličan spiker, samo nisam siguran koliko mu snage treba da prodiše.....možda bi zato nabava AE bila pogubna za razaraćev proračun - brzo bi mogao tražiti novi amp