Situacija nije baš bajna, ali bi voli čuti mišljenja.
Optima, 3km imam do centrale, statistika iz routera je ovakva odmah nakon reboota:
I nakon par dana rada:
Već sam 5-u godinu na tom linku i do prije godinu-dvije je link bio stabilan, a onda kreću problemi. Tijekom ove godine imao sam 3 prijave kad sam na dan-dva ostao potpuno bez neta i telefona, rekord je 6 dana bez telefona i neta jer su bili praznici :-)
Svako malo nakon par dana router malo pomalo spušta brzinu pa završim na 2, max do 3 Mbps. Valjda zbog većeg broja grešaka, restart routera u većini slučajeva pomogne pa se vrati na parametre kao na prvoj slici. Isprobao sam 3 routera koje imam doma: SX763, Huawei HG520S i Sagem 2640 iz kojeg su slike i koji mi nekako još i najbolje radi. Veza ne puca, ne primijetim, a gledam i po ispisu spajanja na stranicama optime.
Jednom nakon prijave (serviser izlazio na teren i kopao po ormariću ispred zgrade) su me prebacili na DMT, veli lik bolje da imaš sporiju vezu i stabilniju i narednih nekoliko mjeseci bio sam na cca 3.5 Mbps, do iduće prijave ujesen i otad opet na ADSL2+. Tu radi kao malo brže. Ja uredno prijavljujem probleme, ali po tvrdnji servisera parica je loša, ali da teško možemo očekivati izmjenu parice. E, sad, obzirom da udaljenost, povijest problema i parametre, koliko je to stvarno loše i što mogu očekivati?
Koji se od ovih nama dostupnih routera najbolje snalaze u ovakvim slučajevima, barem da ga ne moram svako malo restartati?