Kažem, kad se prodavao novi i7 2600K za 1200-1300kn, zaključana i5-ica 4440/4460 za min. 1375kn (malo im je i porasla cijena) mi nema smisla kad se fx za soma može dobit (zapravo i ispod soma s popustom)
Nybelung pročitaj temu, pored silnog spama ima mnogo konkretnih stvari - objasnio sam da je fx zapravo hladniji (jer u cpu+mbo više srednje klase stane i cooler za cijenu jedne entry level i5-ice i najosnovnije mbo). Uostalom ako ćemo strogo tehnički gledat samo vrijednost temperature - i5-ici je preko 60C u loadu kao dobar dan sa stock coolerom, dok je fx-u to previsoka temperatura.
Potrošnju i njen utjecaj na godišnji račun struje (vs i5 i i7) sam linkao u postu 200.
Potrošnja i "hladnoća" story se anulira cijenom cijelog paketa platforme u kontekstu konkretnog buđeta... To je već postala floskula kad se zna da ivy, haswell i refresh nisu baš hladni procesori zbog crappy TIM-a, pogotovo kad se OC-aju...
Što se tiče procesora u gamingu - pa upravo sam dokazao koliko je cpu sekundaran u toj priči (ako se uspoređuje cpu iste klase) - u nekim igrama je i5 4440 bolji, a u nekima je fx 83xx bolji, a te razlike su zapravo
marginalan fps i to
na high end grafičkoj. Koliko usera uopće nema high end grafičku, dakle - tu im je tek potpuno isto. Za cpu je bitno da je dovoljno dobar za samu igru i da ne koči konkretnu gpu...
Znači za tu cijenu - po meni extra jezgre i otključanost za čak i nižu cijenu nije nešto što se propušta. Kažem po meni (a i mnogima) fx 8320 i sad ovaj 8320e je ultimativni best-buy. Overall gledano. To što je za tebe radi tenkića "bolji" i5 (pod navodnicima zbog varijable grafičke) ga ne čini best-buyem overall. Zapravo je poprilično skup, pogotovo kad je u masu stvari ovdje uspoređivan sa i5 K oc-anim verzijama i i7-icama.