Ti udaraj s jedne strane, ja ću malo probati s druge: možda nisu imali gotovu ploču za trku u tom segmentu pa su izbacili ploču s lošijim i neekonomičnim rasporedom komponenti. Pogledaj tu stariju reviziju malo i reci mi koliko praznog prostora vidiš u usporedbi s novijom?
Na brzinama prijenosa i radnim taktovima koje postižu pojedine stazice na matičnim pločama postaje vrlo veliki problem kako rasporediti komponente, problem koji je u većini slučajeva nemjerljivo lakše i brže riješiti "laganim" odmicanjem komponenti/stazica jedne od druge. Alternativa je razmišljanje koja će elektronička komponenta uzrokovati manje smetnji, ona proizvođača A ili B, u ovom ili onom pakiranju, je li komponenta dostupna u dovoljnim količinama za masovnu proizvodnju.
A i dalje se radi o B85 matičnoj ploči, nikakav OC na njoj nije niti predviđen.
Realno se u zadnjih nekoliko godina rješavanje problema preslušavanja signala (koji ulazi u moju EMC domenu) isprepleo s postupcima kodiranja i ostvarivanja redundancija u podatkovnim kanalima.
Ako im je primarni cilj ušteda novaca, neka im je, ali treba ipak imati na umu da to nisu napravili preko noći, već su prošli dosta veći napor. Ako rev2 ploča i dalje radi barem jednako dobro i ima sve feature kao i rev1, problema nema.
Ovi svi testovi koji kakti dokazuju da se neki FET grije više od drugog, pa to ništa ne znači, čak niti šansu da će FET prije krepati nego onaj koji radi na 20°C manjoj temperaturi. Možda baš naprotiv.
Testovi performansi pokazuju - isto tako ništa. Mizerne razlike. Razlike koje ćeš isto dobiti ako testiraš dvije rev1 ploče jednu za drugom. Ista stvar.
Najveći je zapravo problem ovih pompoznih naslova u kojem se isključivo navodi dodatna zarada proizvođača. Opće je poznato da se uvijek okrećemo u smjeru kako vjetar puše. Sad cijeli internets bruji o tome kak su oni syebali, pa su i za nas automatski sjebali.
Mene će uvjeriti tek čvrsti dokazi. Primjerice, ispuštanje jednog BIOS čipa je jedan takav primjer, ali zasad samo na jednoj ploči.