View Single Post
Staro 21.12.2014., 01:30   #163
Manuel Calavera
Premium
Moj komp

Manuel Calavera's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Hawker > nije da je AMD loš...neg je loš hebemu... Zašto da uzimam FX8320/50 + dobar hladnjak za 200-300kn više da ga držim hladnim i tihim ako za cijenu samog proca na Intelu dobivam to out of the box? Za gaming?
Nije ti neka računica. Konkretan real life primjer na uzishopu (bez popusta). Gledaj:

fx 8320 - 1036kn
Gigabyte GA-970A-DS3P - 547,00 kn
Cooler Master Hyper 212 Evo - 255 kn

1838kn - a realno može i jeftiniji aftermaket cooler - višestruko bolji od stocka, recimo LC-CC-95 - 82kn (tada je total 1665kn), sa Arctic Freezer 7 Pro Rev 2 od 122kn - 1705kn

i5 4440 - 1 315,00 kn
ASRock H81M-HDS - 378,00 kn - ovu ploču zato jer za razliku od ostalih h81 ima neke osnovne stvari poput usb3 headera i sl

total - 1690kn

Dakle isti kuratz cjenovno

Sa amd-om dobiješ:

- bolji cpu za rendering
- bolji cpu za 3d modeling
- bolji cpu za virtualizaciju u određenim slučajevima
- hladniji cpu zbog aftermarket coolera (koji može ostati za sljedeću konfiguraciju)
- u globalu malo bolji cpu za MP igre tipa BF4 i eventualno ove cross gen i next-gen igre (naravno to bi bilo u kombinaciji sa high end grafičkom - sa mainstream su isti)
- opremljeniju matičnu (prva malo ozbiljnija na am3+ socketu iako se mogla i jeftinija staviti ali nisam htio) - 4 slota za ram, vrm cooler, više utora općenito - dok na onoj h81 skoro ništa ozbiljnije dodatno nemoš upiknut.
- OC mogućnost (na toj ploči uz 212 evo je moguć umjeren oc na tipa 4.2 bez ikakvih problema - i to na voltaži nižoj od tvorničke - znači bude oc-an i istovremeno undervoltan (niže zagrijavanje i potrošnja struje). Keep in mind koliko god od oc bilo koristi - nekima je oc sam po sebi svrha, hobi.... Kod intela se tako nešto dodatno plaća (k cpu i Z mbo sa izuzetkom anniversary pentiuma). i5 K + mbo ekvivalent na intelovim socketima combo dođe barem 500-600 kn više koje je pametnije rasporediti na ostale komponente (recimo u gamingu na grafičku)
- općenito više futureproof cpu

sa i5:
- cpu koji troši manje struje
- u prosjeku bolji cpu za trenutne i starije igre
- eventualno bolji za neku specifičnu namjenu, photoshop možda i sl.
- integriranu grafičku (što može biti handy)

Također jedan hint za potrošnju struje - na godišnjoj razini da ga držiš u full loadu 3-4h svaki dan 365 dana u godini - nebi ništa značajno osjetio na novčaniku (pričamo o nekoliko desetaka kn na godišnjoj razini) - a budimo realni preko 99% usera nema taj load. Linkove za to i formule sam ljepio na temi vishera i dalje živi. Također ovo oko gaminga sam isto tamo dosta objašnjavao (kao i na drugim temama) tako da nebi u detalje i ovdje... Uglavnom oba su odlična za takvu namjenu (svaki ima svoje prednosti)

Ono što hoću reći da je ta priča o temperaturama i potrošnji u korist intela napuhana van svih proporcija. Činjenica je da haswell i devils canyon nisu cvijeće po pitanju temperature...

Zaključak je da svaki cpu ima svoje prednosti, te naravno svatko gleda sebi što mu najviše paše s obzirom na buđet, namjenu i ponudu u shopovima u određenom trenutku. Negdje je to intel, negdje amd. Fanboyizam ne razumijem ni s jedne strane, po tom pitanju sam totalno hladan (imam proizvoda od obje firme). Jebe se meni i za AMD i intel - gledam samo što se najviše može izvući za određene novce i namjenu. Nit mi mama radi u intelu/amd-u nit imam dionice od istih...

ALI budući da je ovaj post napisan u obranu amd-a kažem da je poprilično slabašno što intel nudi za xy novce u doba najveće dominacije nad amd-om koji je poprilično jak kad sve staviš na papir i pogledaš price/perfomance ratio. U ovoj fazi intel je poprilično škrt, što amd svakako koristi...

Zadnje izmijenjeno od: Manuel Calavera. 21.12.2014. u 01:47.
Manuel Calavera je offline