Citiraj:
Autor wooden
Ne znam šta je taj pravnik tebi rekao ali ovo što pričaš nema veze s ničime.
Ajde da razjasnimo ovo više.
Ukratko, svatko ima jamstvo 2 godine na iPhone (i na druge uređaje) po EU direktivi i to jamstvo može ostvariti tamo gdje je kupio mobitel.
Pomutnja se javlja zbog tog isticanje jamstva od 12 mjeseci, a to se radi i po Njemačkoj i ostalim zemljama, ne samo kod nas.
Trgovci ističu jamstvo od 12 mjeseci zato što je to proizvođačevo jamstvo i može biti uvjetovano nekim njihovim odredbama u jamstvenom listu.
Jamstvo od 12 mjeseci daje proizvođač i u toj prvoj godini odgovornost je na proizvođaču.
Kupac dakle može reklamirati u tih 12 mjeseci u trgovini ili direktno kod proizvođača i kupac ima jamstveni list na kojem piše 12 mjeseci.
Sve poslije toga perioda je odgovornost prodavatelja jer je njega EU obvezala svojom direktivom da mora dati jamstvo od minimalno 24 mjeseca na uređaje koje prodaje.
To se poslije prvih 12 mjeseci više ne zove "jamstvo" nego "odgovornost za materijalne nedostatke", ali za kupca je to jedno te isto.
Za kupca je jedino bitno da on ima jamstvo 24 mjeseca, i ne mora imati jamstveni list na kojem to piše, dovoljan mu je račun.
Apple se dakle ogradio poslije tih prvih 12 mjeseci i sav dodatni trošak snosi trgovac koji je to dužan po zakonu.
Naravno, uvijek se trgovac može praviti grbav i pokušati odbiti kupca, ali tada se nastupa zakonski prema njima.
|
ok, ako je on u krivu onda ovako, jel znaš ti što je direktiva? očito neznaš, prouči
http://hr.wikipedia.org/wiki/Direktiva_%28EU%29 ''.Zato se direktivom zadaje cilj koji se mora postići, dok su države članice obvezne prenijeti direktivu u svoj nacionalni sustav, birajući pritom formu (zakon, podzakonski akt i sl.)''
Znaš li ti što će se desiti kada dođeš u dućan i pozoveš se na EU direktivu? isto ono što si mi napisao u quotanom postu - ''ali ovo što pričaš nema veze s ničime.''
I najbitnije, imaš li bar jedan dokazani slučaj gdje je netko nakon 12mj. ostvario garanciju, baš crno na bijelo imaš li papir/dokaz bilo kakav, gdje možeš to što pričaš dokazati u praksi.
Ako nemaš onda mi je sve jasno. Floskule koje brljezgaš po forumu, ništa više. Pa tmobile bi milijunske kazne plaćao da daje 1 godinu a EU je naredio dvije, ali eto, ti mi dokaži da netko nakon 13 mjeseci reklamira ajfon i ostvaruje garanciju, onda sve što si napisao ima smisla. Kažeš jamstvo i materijalni nedostaci su isto? Nisu. čitaj i to 400-422 mat. ned. a 423 na dalje je garancija, prouči i to.
A ako želiš pred europskim sudom tjerat pravdu radi ajfona, samo daj, 30k eura parnica i dobro.
Suma sumarum svega, daj mi neki dokaz da to što si napiusao vrijedi, da je netko reklamirao ajfon s 13 mjeseci i uspio. Pa giganti poput tmobajla sigurno nisu prčija tipa protis da će zavaljat nekog za tako velike stvari.
Mi smo u fazi implementacije, to jest imamo direktivu, a dok se to ne stavi u opticaj, sumnjam da ću dobiti uspješan slučaj reklamacije ajfona nakon 12. mjeseci od strane tebe