View Single Post
Staro 14.12.2014., 15:03   #5823
wooden
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
konzultirao sam se s pravnikom jednim, drek je to, ja nisam čitao baš zoo članak 400-422, no tamo je odgovor, garancija 2 godine vrijedi recimo ako sam ja nakon 15 mjeseci otvorio ajfon, i skužio da mu fali home tipka, tad vrijedi. tako nekako sam ja to skužio
Ne znam šta je taj pravnik tebi rekao ali ovo što pričaš nema veze s ničime.

Ajde da razjasnimo ovo više.
Ukratko, svatko ima jamstvo 2 godine na iPhone (i na druge uređaje) po EU direktivi i to jamstvo može ostvariti tamo gdje je kupio mobitel.

Pomutnja se javlja zbog tog isticanje jamstva od 12 mjeseci, a to se radi i po Njemačkoj i ostalim zemljama, ne samo kod nas.
Trgovci ističu jamstvo od 12 mjeseci zato što je to proizvođačevo jamstvo i može biti uvjetovano nekim njihovim odredbama u jamstvenom listu.

Jamstvo od 12 mjeseci daje proizvođač i u toj prvoj godini odgovornost je na proizvođaču.
Kupac dakle može reklamirati u tih 12 mjeseci u trgovini ili direktno kod proizvođača i kupac ima jamstveni list na kojem piše 12 mjeseci.

Sve poslije toga perioda je odgovornost prodavatelja jer je njega EU obvezala svojom direktivom da mora dati jamstvo od minimalno 24 mjeseca na uređaje koje prodaje.
To se poslije prvih 12 mjeseci više ne zove "jamstvo" nego "odgovornost za materijalne nedostatke", ali za kupca je to jedno te isto.

Za kupca je jedino bitno da on ima jamstvo 24 mjeseca, i ne mora imati jamstveni list na kojem to piše, dovoljan mu je račun.

Apple se dakle ogradio poslije tih prvih 12 mjeseci i sav dodatni trošak snosi trgovac koji je to dužan po zakonu.
Naravno, uvijek se trgovac može praviti grbav i pokušati odbiti kupca, ali tada se nastupa zakonski prema njima.
wooden je offline   Reply With Quote