Pozdrav svima,
nakon što već dugo sam imao vjerni Athlon 1200MHz T-bird skupio sam lovu za novi komp , konfa je sljedeća:
Athlon 64 3500+ Venice
Zalman 7700-Cu
DFI Lanparty nF4 Ultra-D (flashao 623-3, s DFI-evog sajta)
4x512MB DDR400 Corsair Value Select
PSU je Fortron 500W
(ostalo i nije baš bitno za oc, ali evo: GPU = 7800GT, zvučna = A2ZS)
Nešto sam probao OC-at, a kad ono ne ide baš... ok, stari proc mi je bio T-bird pa je dosta prošlo od tada, gledam po netu neke guidove za A64 overclocking (te DFI imaju RAM timinga da ti se zavrti

), probam, ali neće da ga

...
Prvo sam probao sve na stock voltaži (CPU 1.4v, chipset 1.5v,ldt 1.2v, ram 2.6v), RAM radi na 1:1 (ili 1:01) divideru, max mi je HTT od
220MHz-Prime95 10h stabilno 0 errora i warninga, (proc na 2420Mhz, multi mi je još uvijek 11x), sve više od toga (čak i 1 Mhz na HTT-u) = automatski restart kompa nakon 1-10min.
Ok, možda nisam imao sreće i dobio stvarno neki POS proc ili/i RAM pa da probam veće voltaže, 1.475v na proc, 2.7v na RAM, LDT i chipset na default - i vidi čuda, sada je 'čak' stabilan na 225MHz.
Nemrem vjerovati da proc sa 1.475v ne može gurati 225 na HTT-u (btw od početka mi je LDT multi na 4x , probao čak na 3x ali ne ide), najvjerojatnije je RAM, pa sam probao sa 2.8v na RAM-u, ali onda mi se ne želi niti pravilno bootati u Windowse (kad prijeđe 'welcome' screen restarta). Dosad nisam vidio takav RAM da na 2.8v reboota :mad:
Isprva sam probao s auto settingsima u bios-u, što mi je dalo 2.5-3-3-7 na DDR400 (1:1), probao sam i 3-4-4-8 kad sam dignuo RAM voltažu na 2.8v, ali nisam dobio ni MHz na HTT...
Pa dobro, istina da Corsair value select nije predivan RAM , uz to tu je faktor da ga imam 2GB i to u 4x512MB, tako da odmah sam morao popustiti timinge da bi bootao (CPC na 2T, ili inače ne boot-a). Znam kad se svi slotove zapune s tolko RAM da ne mogu očekivati OC na 300HTT, ali bi htio nekih stabilnih 2600MHz(237MHz na HTTx11), ili barem 2500MHz da radi bez problema.
Probao sam prvo divider 5/6 (DDR33) pa probao oc-at proc na stock voltažama, 2600MHz radi stabilno, no čim mi RAM onda prijeđe 200MHz, instant reboot. Pokušao sam i druge dividere, ovaj RAM (ili barem ova kombinacija 4x512MB) ih stvarno ne voli- kada RAM dođe do neke granice od oko 200MHz (195-205MHz ovisno o divideru) reboota u Windowsima u roku 5min(RAM je na 3-4-4-8).
Stvarno bi htio da mogu vrtiti na barem 230HTT i to na 1:1 divideru, ali ne znam kako :confused: , 2.8v na RAM pa mi restarta komp?! Više nisam ni htio probati na RAM kad mi već na ovom restarta da ga možda ne bi skurio (iako 2.9v i nije baš da bi skurilo, ali uz ovakvu situaciju na 2.8v više nisam siguran).
nForce driveri su 6.66, ForceWare je 77.77 ili 78.03 (oba probao ista situacija).
Probao sam timinge prema dfi-street-ovom memory guide-u i to one za OC preko A64 tweakera... Time dobijem samo nekoliko MHz na HTT-u.
Jedino što mi je čudno su mi očitanja voltaža u BIOS-u, iako su voltaže i pod punim opterećenjem stabilne, proc kao da je 'undervoltan', a RAM 'overvoltan' - npr. ako stavim procesoru voltažu na 1.425v, to rezultira 1.41v u bios-u očitavanjima; 1.45v mi da tamo 1.43v, a 1.475 mi daje 1.45v, s tim da su voltaže u Windowsima pod opterećenjem do 0.02v niže, ali stabilne. RAM s druge strane na 2.6v mi daje u bios-u 2.76v, na 2.7v daje isto 2.76v(?!), a na 2.8v mi onda prijavljuje 2.85v na RAM-u (tada instant restarta u Windowsima). Da li je ovo standardno na DFI nF4 Lanparty-u (krivo očitavanje voltaža?) ? (btw 4v jumper nije postavljen za više RAM voltaže). S druge strane chipset i ldt su u točne (čistih 1.500v na chipset i 1.200v na ldt-u)...
Vidim ljude da s ovim procom piče preko 2.65GHz bez frke (ok, s nešto boljom memom),čak ih ima dosta s 300MHz HTT na zraku, ali meni bi bilo ok 230 na HTT, pa manji multi (10x), no ovaj RAM kao da neće potegnuti više od 225MHz na 1:1

bez obzira dam mu ja 2.5-3-3-7 ili 3-4-4-8 ili čak više?!
Sorry svima na dužem postu, ali htio sam pokriti što više stvari da bi bilo što jasnije. Oprostite ako sam negdje pogriješio jer imam komp tek 5 dana, i tek se upoznajem s Athlon 64 overclockiranjem tako da je vrlo moguće da sam provalio neke nebuloze.
Cijenio bih bilo koji savjet, bilo koji link koji bi pomogao. Znam da tu neki ljudi imaju DFI Lanparty nF4 i to čak i Ultra-D, pa se stvarno nadam da mi mogu pomoći ako imaju iskustva u Athlon 64 OC-anju na toj ploči (ako je to moguće T.T).