View Single Post
Staro 09.12.2014., 16:16   #7
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Ajd možemo napisat i drugačije iako u pravilu kod ozbiljne firme ne bi trebao imat problema.

Krenimo redom.

Mreža i njezina konfiguracija su relativno jednostavni pojmovi.

Imaš pasivnu (kablovi, patch paneli) i aktivnu (switch, mrežna kartica) opremu.
Pasivna oprema:
Kablovi se dijele po kategorijama te mogu biti oklopljeni ili neoklopljeni - nebitno ako je kabliranje već probedeno. Same utičnice i patch paneli - imaš više proizvođača. Razlika je u kvaliteti. Kad se to sve spoji sve će to radit - do razlike u kvaliteti dolazimo kada postavimo pitanje koliko dugo te sa kolikom propusnošću.

Dalje od aktivne mrežne opreme imaš switcheve koji se opet prvenstveno dijele po brzini 100 megabitni ili gigabitni. Na drugom mjestu je podjela pametni vs glupi switch.

Pametni dolazi sa svojim sučeljem za upravljanje dok se na glupi ne možeš spojit.

Treća podjela switcheva je Layer 2 ili Layer 3. Trojka ima mogućnost usmjeravanja prometa između dvije mreže (ako sam to dobro izrekao).

Bottom line: ovisi sa koliko para raspolažete te mislite investirat. Svaka od ovih stavki ima svoju minimalnu cijenu.

Uz firme šta ti je syss napiso ja ti još mogu dopisat: EncIT d.o.o iz Zg.a.

Eventualno ti netko još može napisat koji su preporučljivi proizvođači swtcheva (koji se manje kvare) ali mislim da je to s obzirom da se radi o samo jednom i 10-tak računala nebitno.
Forace je offline   Reply With Quote