View Single Post
Staro 06.12.2014., 13:05   #753
Imagine
undercover
Moj komp

Imagine's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor sodom Pregled postova
(treba iskoristit taj JVC kak spada, razumijem ja to...i ja bi...) pa onda zna biti nezgodno kada projektor sam mora pomicat optiku (zoomirat) iz 16:9 formata (xbmc izbornik) u 21:9(xbmc film)...a jadan :-) Imaš Lumagen, čovječe.
LOL.
I ja bi JVC.
Koliko sam god to htio , to nije bio toliko dobar izbor kad sam nakraju sve objektivno pogledao. Tako da sam uzeo Sony.
Dok mi s Epsonom za rješenje spomenutog problema nije smetao ovaj sistem ( za tečniji materijal pogledaj ovo) i povremeno petljanje po optici , nadao sam se riješiti toga s novim projektorom. A obzirom da sam kupio stroj bez motoriziranog zuma /lens šifta , jednostavno mi je prekipilo prešaltavanje/skaliranje samo zbog XBMC 'grafičkog sistema'.

Za petljanje po desktopu , Ok - nužno zlo ali odabereš film u XBMCu pa prešaltaš ,pa zaključiš da ipak nebi gledao pa prešaltaš opet za petljat po XBMC izborniku pa nađeš film pa prešaltaš i tako opet i opet. Znaš , dopi*di čovjeku.

Iako se može reči da bi s memori funkcijom na PJ imao isti vrag te vjerovatno razbijao glavu o izdržljivosti steper motora tog sistema , riješenje putem optike je klasa više od skaliranja......
osim ako je nekako moguče da šaltajuči mod na daljincu , Lumagen preko serijske veze dogovori s kompom tj XBMCom smanjenje rezolucije za vrijeme čeprkanja po izbornicima....no opet , čovjek zaista teško primjeti to Lumagenovo skaliranje u videomatrijalu a kamoli XBMC izborniku.

Čini mi se da bi sve bilo lakše kad bi se svi prešaltali s 16:9 formata.
Nedavno je Barco prestavio onaj Orion gdje su u suradnji s TI razvili DLP čip 2.35:1 formata tako da bi se moglo reči da je počelo

----

Citiraj:
Autor sodom Pregled postova
Kada gledaš serije u 16:9 formatu, imaš dvije opcije (zar ne?!).

Prva je da ručno odvrneš optiku na PJ tako da 16:9 upadne po visini u 2.40 i da gledaš u nativnoj rezoluciji gdje se sve mapira 1:1.

Druga je da koristiš Lumagen i da ne diraš optiku PJa (koja je namještena tako da 2:40 film "pogodi" 2:40 platno pa gornji i donji okviri prelaze po stropu i centralnom zvučniku aka bambiju kako si rekao) nego procesor to sam sreže unutar 2:40 platna i prikaže ti 16:9 ali tada ne koristiš 1:1 i imaš "ukradene piksele".

Epson ili Sony u ovom pogledu je tako svejedno,...sada te to počelo smetati pa si odlučio stati na kraj problemu kako se prikazuje XBMC izbornik iako se zapravo ništa nije promjenilo u odnosu na prije?

Mislim poanta je iako natjeraš XBMC u 2:40 i da svi izbornici prikazuju pravilno sve slike, tumbnailove, tekst i slično i dalje ti ostaje problem (moraš vrtit ručno opriku na PJu) kada poželiš gledat seriju ako je želiš gledat bez da "kradeš piksele" kako sam gore napisao.

Imam i treču koju koristim u 97% slučajeva za 16:9 serije/filmove.
Pritisnem tipku i odrola se platno
A dok nisam prodao drugi projektor imao sam i četvrtu i sve je bilo još lakše.
Ovisno o danu , upalio bi jedan projektor za serije tj. 16:9 ili drugi za filmove tj. scope na zidu.
Iako setup s jednim projektorom traži petljanje s optikom , ovisno o tome platno ili zid , to se u principu napravi samo jednom ovisno o onom što mi se trenutno gleda.

E sad , pošto je projektor smješten centralno na platno kao i na scope , udaljenost zida od platna ,te platna od projektora rezultira time da bez diranja zuma , na zidu imam projiciranu dijagonalu koja je slicna onoj koju sam napravio.
Tako da nekad draga samo popravi fokus i ne dira zum a razliku u visini riješi "ROVP"
Yebiga , iako sve što sam napravio ima svoj razlog zašto baš tako ,matematika mi nije jača strana pa se nije poklopilo. :-/

Uglavnom , ono što želim reči je ....petljancija po optici nije toliki problem.
Pogotovo kad čovjek nije "limitiran" s CIH sistemom.

Dakle , serije nisu ovdje problem. Problem je XBMC sučelje jer je namjenjeno za 16:9 format koji ti forsira da koristiš CIH sistem. CIH koji se riješava kako si istaknuo , s optikom ili "ukradenim pikselima" ili kompletno zaobiđe s spuštanjem platna. Kako god okreneš , bilo bi puno bolje kad bi XBMC mogao po defaultu iči u scope format, zar ne ?

Zadnje , recimo da imaš auto bez klime. Koliko se god ne voliš kuhati , ne možeš ništa ni napraviti povodom toga pa se ne opterečuješ time.
Naravno ,u pozadini glave ti stoji "sljedeče auto če obavezno imati klimu".
Zatim te skupi neki idiot i napravi totalku , osiguranje plati novo auto , ti doplatiš koju kunu za bolje auto. Ali, vidi vraga - iako voziš bolje auto , ni ovo nema klimu. Iako nemaš klimu kao ni prije - sigurno to nebi mogao gledati na isti način i lagano bi ti prekipjelo. Eto u tomu je stvar.

btw, jedan od razloga zašto nisam htio o tome "zašto" u XBMC temi je jer često razvežem o svemu i svačemu a to je kriva tema za kuckanje o CIH
.Ziikiju se sigurno digla sva kosa kosa na glavi od čudnih prohtjeva tipa "hoču speštani XBMC"
Ovo mi se čini primjerenija tema...