Ajmo sve to skupa objasniti u nekoliko rečenica
1.) 16:9 i 16:10 nisu niti po jednoj mjernoj liniji identični. 16:10 je nešto viši (vertikala), a 16:9 je nešto širi (horizontala).
Meni je osobno draže kada radim dokumentaciju da mi je monitor viši i za to mi nijedan wide ne paše, pa na poslu koristim 2 x 19" extended desktop. Ako bih morao birati samo wide format, uzeo bih 16:10
2.) Za gaming ionako ne budeš primijetio razliku između 23" i 24" monitora, te 16:10 i 16:9 formata već nakon prve minute što si ušao u igru. Možda u nekim jako statičnim igrama bi volio druge dimenzije (tipa civilization), ali vidim da preferiraš FPS-ove, tako da nakon minute više nećeš niti obraćati pažnju. Biraj model i cjenovni rang (i što dulje jamstvo), a ne toliko dimenziju i omjer slike.
3.) Što se tiče framedropa i optimizacije...na prvo možeš utjecati svojom voljom odnosno debljinom novčanika, a na drugo ionako ne možeš, pa ako imaš i najbolju grafu na svijetu neće ti pomoći ukoliko igra nije optimizirana kako spada. Nešto kao Samsung mobiteli

Dakle, ovo je no win situacija i ovisi kako ti se koja igra pogodi i kakv hardver trenutno imaš.