Citiraj:
Autor Mileni
Usporedba sa TV-om ne stoji. Nikako.
TV gledam od 3m pa sve do 5m udaljenosti. I naravno da necu vidjeti pixele.
No u monitor gledam sa 40-50 cm udaljenosti. I na FHD-u cu vidjeti pixele. Kao uostalom i svaka osoba sa zdravim vidom. Ali uopce nisam aludirao na mobitele, vec na hdpi ekrane kojih imas i van smartphone/tablet svijeta.
No ako vec hoces, naravno da je 5x bolja slika na jednom Noteu, iPhoneu, itd. nego na FHD 23 monitoru. I to ce svatko vidjeti i skuziti. A ako oces ovaj moj primjer, samo se javi, ponuda i dalje stoji 
|
Ma da, na TV-u koji FullHD rezoluciju prikazuje na svojih 82 cm ili većoj dijagonali ne vidiš piksele? A na monitoru ih vidiš, zanimljivo. I pogledaj o kojim dijagonalama je riječ, 23-24". A ako sad zaplovimo u vode tableta i smartphonea, doći ćemo do diskusije o gustoći piksela, pa ćemo raspravljati o veličini piksela a to uopće nije tema ovog posta.
Citiraj:
Autor Rista
Samo sto neki imaju vise a neki manje nazubljene linije Nikako ne stoji da se ne vidi razlika slicnih panela samo razlicite dijagonale. Na ovoj konkretnoj usporedbi 23.6" vs 24" i sl. znatne razlike nema, no ako nam ista dokazuju ove nepotrebno visoke rezolucije na mobilnim uredjajima, to je da ipak desktop monitori imaju daleko premalu rezoluciju. Tekst daleko ljepse izgleda na ekranima sa visim PPI.
|
Ne kužim, u jednoj rečenici napišeš jedno da bi to isto sam opovrgnuo u slijedećoj rečenici. I kao što sam napisao, raspravlja se o FullHD rezoluciji (1920x1080) i 1920x1200 piksela. Sve drugo ne spada ovdje, kao što nema smisla da raspravljamo o 4k prikazu na 24" kad to nije tema ovog posta...
Jedna od stvari o kojoj korisnici ne vode računa je da trenutno niti jedan OS ne podržava skaliranje prikaza svog sučelja u smislu da ga je moguće prilagoditi po veličini onako kako bi korisnik to želio. Dakle, možeš imati 24" monitor s 16000x9000 piksela ali ti je on neupotrebljiv jer bi ti ikone, fontovi i kompletno sučelje bilo nečitko i presitno. Zato i ovdje možeš naći postove o tome kako je 1280x1024 piksela puno preglednije i ljepše za gledati na 19" nego na 17" monitoru ili kako je FullHD premala rezolucija za 27" monitore.