Nemam dosta slobodnog vremena a sastavljanje konfiguracija mi je bilo u mladosti najljepši hobi, tako da bih molio ekipu koja svakodnevno prati trendove za pomoć da si složim gaming računalno (za posao i ostale stvari imam laptop od firme).
Ono što imam trenutno:
Asrock matična A790GXH/128M
AMD 720 X3
Kućište staro 15 godina
Hladnjak mi je mrak nedavno sam ga uzeo - hyper tx3
RAM 4 gb kingmax ili kingston nemam pojma
HDD- 1tb, 120gb, 160gb - jedan je onaj stari kabel , ostala dva su sata
DVD pržilica - slabo koristim ovak i onak
Napajanje Corsair 450hx
GPU point of view 260gtx
Monitor Philiphs 19" star 10 godina negdje...
Ono što želim+uvjeti:
1. Sve ili većina komponenti mora biti iz ADM-a (Zagreb) a ako je dobra kupovina može biti iz druge trgovine unutar Zagreba koja se isključivo bavi računalima (znači ne jdoo otvoren prije godinu dana)
2. Računalo mi je u spavaćoj sobi, mora biti što tiše moguće i to je prvi i glavni uvjet (ako su dvije grafičke tu negdje obavezno ona koja je tiša)
3. Računalo mi treba za gaming na rok od 4 godine (garanciju bih volio na toliko) nakon toga ću uzeti novo tako da se orijentirate na jak procesor s 3 jezgre jer 4 neću koristiti (pretpostavljam) a ne da ih uzimam za "budućnost" (te 4 jezgre)
4. Ne želim razmišljati ako je moguće o grafičkim postavkama odnosno smanjivanje istih u igrama, trebam računalo koje će mi vrtiti ako je to moguće s budžetom na best buy komponentama igre na maksimumu koliko je to moguće.
Potrebne komponente/prijedlozi:
Trebam SSD disk za windowse, stari diskovi također idu u novi komp s time da moram imati priključak za onaj jedan disk sa starim kablom.
Treba mi kućište bez suvišnih ventilatora (zaboli me za to) koje će mi biti TIHO (oku ugodno također, neko ninja crno i te pizdarije).
Ako mi treba (to vi procijenite), uzeo bih novo napajanje koje će biti TIHO.
Trebam monitor koji podržava barem 720p poželjno 1080p , full hd, min 24" , wide.
Matična me zaboli.
Procesor da je jak za isključivo za igre svejedno amd ili intel ne trebaju mi suvišne jezgre, samo onoliko jezgi za slijedećih 4 godine dok ne kupim opet novo.
Hladnjak za procesor ukoliko ovaj postojeći nije dobar (nadam se da će biti jer ide i na amd i intel), i to da je TIH (kao ovaj koji imam).
RAM minimalno 8gb, brzih i kvalitetnih, za igre naravno najboljih.
DVD pržilicu ću uzeti od postojeće konfiguracije.
Grafička apsolutno ona s najtišim ventilatorom (ili barem jednako glasna kao najglasnija komponenta u novoj konfiguraciji), s kojom ću na budućem monitoru vrtiti na njegovoj prirodnoj rezoluciji na maksimalnim mogućim postavkama igre bez zastajkivanja, mora biti best buy, a ne bolesnu skupu na kojoj ću imati preveliku amortizaciju unatoč promjeni računala za 4 godine.
Budžet je cca max 5000 HRK, nije fiksno ali bi mi bilo poželjno objasniti ukratko ako se prelazi zašto bi bilo bolje nadodati.
Još jednom napominjem bez komponenti s velikom amortizacijom (za mlađe - bez velikog gubljenja vrijednosti komponenata tijekom svake godine), znači best buy i doslovno best buy za ono što se pojedina komponenta uzima.
Možda se još nečega sjetim kao uvjet u hodu.
Hvala na trudu i vremenu ako će netko informiran i u trendu za moju malenkost sastaviti konfiguraciju i jamčiti da će biti optimalno uložen novac za igranje, jebiga mladost je otišla imam hrpu briga i posla ko shita, ali u duši sam bio i ostao igrač, tako da nemam si vremena popratiti što se dogodilo u zadnjih 5 godina...