Citiraj:
Autor golfw12
zanima me nešto o kupovini "polovnih" igara za ps4, pošto sam kupio ps na akciji sa gtav htio sam si kupiti još koju polovnu , gledam na njušci ovakve oglase s tekstom
što bi to značilo? da je več neko jedanput kupio igru i preprodaje je do besvjesti?
pošto nisam nikad kupovao na ovaj način šta to meni znači kad bi je kupio, jel bi se to onda moglo protumačiti kao da mi neko gifta igru trajno na moj račun, znači igra je trajno "moja" u digitalnom obliku na hdd-u i na računu? i jel mogu dobiti ban ili da mi blokaju igricu ili nešt drugo..

|
Evo ja ću ti objasniti sve. Prvo što ću ti reći nemoj kupovati s njuškala. Ima dosta prevaranata i ljudi koji na tome pokušavaju zaraditi. Naime navedeni postupak ti se u žargonu zove Gameshare.
Što je to? To je postupak gdje dvije osobe kupe skupa jednu igru kako bi smanjili troškove. Kako to ide.
Napravi se novi PSN acc na kojem se pomoću PSN bonova kupi igra (kupuje se sa US trgovine jer su igre 60 USD što je oko 370 kn, ovisno o tečaju).
Ukratko, osoba A zatim na svoj PS4 doda novog korisnika i logira se na taj novi US PSN. Ode na library i skine kupljenu igru na svoj PS4. Zatim osoba B preko stranice Sony entertainment network-a promjeni šifru i deaktivira konzolu od Osobe A.
Nakon toga Osoba B skine igru na svoj PS4 i oboje mogu igrati tu igru

E sad važno je napomenuti da A i B nemaju baš iste "ovlasti" nad igrom. Osoba A se u žargonu zove fantom, jer nakon deaktivacije igra na njegovoj konzoli postaje zacementirana za konzolu, i ne smije se brisati, niti se smije pristupati PSN-u sa kojeg je igra kupljena. Ako se napravi bilo šta od ovoga, igra se gubi. Zato kod ovakve kupovine Fantomi plaćaju manju cifru za igru (nepisano pravilo oko 120 - 130 kuna).
Za razliku os A, osoba B se zove nositelj i on može sa tim PSN-om s kojeg je kupljena igra raditi kaj mu je volja. Može ga prodati, brisati, instalirati bezbroj puta, itd... Zbog toga on plaća otprilike 240 - 250 kuna...
Uglavnom, znam da se ovako na prvu ovo sve čini komplicirano, ali stvarno nije komplicirano, i mogu se dosta jeftinije kupiti igre. Ja ovako kupujem sve i nisam nikad imao problema

Za bilo kakve banove nemaš brige, jer ovo je neka vrsta rupe u sustavu koju je Sony omogućio
EDIT: Meni je ovakvo digitalno kupovanje igara puno bolje nego uzimati diskove, jer se jeftinije može uzeti igra, a i ne opterečuješ si laser na plesjki, pa ne moraš strahovati. Jedina mana je da se igre moraju downlodati na plejku za recimo neke novije igre dosežu i do 50 GB

Ima i forum gdje se ljudi nalaze i kupuju puno igara na ovaj način, samo je od nedavno zatvoreno za nove članove jer su se pojavili ljudi koji to pokušavaju iskoristiti i zaraditi na tome (kao ovi sa Njuškala)