:O
Čini se da nisam bio dovoljno jasan. Pokušat ću ukoliko mi vrijme dopusti opisat sad detaljno jer čini se da se nisam bio dovoljno izjasnio.
U prvom postu sam napisao da slikam "isključivo za svoju dušu".
Znači ja sam amater, fotkanje mi je hobi. Nije mi to posao kao vama ili nisam napredni amater/entuzijasta koji nastoji postat profesionalac i živjet od fotografiranja.
Hipotetski zamislite da radite kao external m&f consultant radi čega puno putujete.
Završite s poslom, ovisno gdje ste i gdje vam je sljedeće odredište imate do sljedećeg leta pola dana (ukoliko ste sretni cijeli dan).
Slobodno vrijeme provodite kako je vama drago.
Ja se želim opustit otić u šetnju gradom i fotkat koliko god stignem. Malo point & shot malo se igram sa postavkama malo panorama malo AF and burst što nađem zanimljivo.
Ne zanimaju me lokalni običaji/hrana/kultura i tipične turističke atrakcije jer nemam vremena za čekat u redu. A ovisno gdje ste i koje je doba godine negdje treba čekat po nekoliko sati samo da nešto vidite ili uđete u muzej. Zanimljivije mi je prošetat se gradom i uživat u arhitekturi. Jel ovo što opisujem street photography?
1. Treba mi fotić koji ima što dužu autonomiju i još jedna rezervna baterija. (kod DSLR-a) Jer ne mislim se vraćat u hotel i punit bateriju. Napisao sam u prvom postu da sam na G9 imao čak 5 baterija jer ~200 fotki se jako brzo ispuca.
2. Da je relativno lagan i kompaktan (zato bi vjerojatno išao na dodatnu bateriju a ne battery grip)
3. Ja se ne zgražam ako je tjelo fotića od plastike kao profesionalci s youtuba koji to uredno stavljaju pod minus.
4. Neki superzoom mi ne treba iako neki to preporučuju pod travel photography. Rađe idem na DSLR radi autonomije i fotkanja po noći. Lako kasnije ukoliko vidim potrebu kupim neki zoom objektiv.
5. Završite sa poslom popodne (14-15 do 18h). Imate let u 05:30 ujutro sljedeći dan već.
Otiđete u hotel spremite se, istuširate, jedete. Ukoliko je potrebno pripremite se za sljedećeg klijenta. Sad imate ono slobodno vrijeme(kojeg je jako malo). Svatko to iskorsiti na svoj način. Ja se hoću opustit. Bezbrižna šetnja gradom i fotkanje će me opustit. Tako se često usred noći šećem gradom (01:00 i 02:00 sati po noći dok se ne otiđem odjavit u hotel i put do aerodroma). Spavam u avionu. i treba mi veći otvor blende. Zato sam prvo uzeo onaj 1.4 pa sam kasnije uzeo jeftiniji 1.8.
6. Niti fotkma niti ću fotkat u raw formatu. Niti imam monitor za pro obradu fotki. Ono malo što se igram u PS dovoljan mi je jpeg.
7. Samim time ne treba mi ništa extra jer te fotke nemaju komercijalnu niti će imat komercijalnu upotrebu.
8. Okidam iz ruke jer fotke su za mene i ne treba mi stativ kako nebi slučajno ispalo blury.
9. Ne cropam 100% fotke da gledam koliko ima šuma.
10. Da znam da bi ff i neki bolji fotići lakše dišu na nekim većim iso postavkama.
11.Ali gle čuda nije mi važno ako fotka ima nešto šuma jer je za mene.
12. Shvaćam ja da mi hočete preporučit najbolje ali ono što vam pokušavam reći meni nije važno ukoliko vidim malo šuma na nekoj večernjoj fotki. Meni je važno da uslikam ono što sam htio sebi za gušt bez obzira koliko pogrešaka pritom činim. Naučit ću se bolje s vremenom ali nikad neću imat potrebu za DS4 jer ja nisam profesionalac koji traži besprijekornu kvalitetu fotke. Ja ću moć živjet s tim šumom ili kojim već nedostatkom.
13. Treba mi oštar objektiv s dobrim "bokeh" da lako izoliram neki objekt ukoliko želim sa fokusom. Sa g9 to bilo bzvz i onda obično bi u PS dodao malo blura ali to nije bilo uvijek najbolje ako fotka nije imala određenu dubinu.. Valjda sam dobro skužio taj bokeh.
Znači ja ne fotkam macro, vjenčanja, portrete, životinjski svijet, sportske događaje, obiteljske, modne.
Eventualno uslikam neku panoramu neki landscape ponegdje.
Arhitektura i street life & shape dok se šećem.
Nadam se da sam vam uspio približit što fotkam.
Tako sam došao po svojem skromnom znanju o fotografiji do onog izbora.
Što vi korisite ili bi koristili za takvo fotkanje?
Moguće da sam pogriješio ali zoom nebi kao prime lens, macro mi uopće ne treba, fish eye mi je fora ali ne kao prime možda u budućnosti. Telephoto mi isto ne treba.
Moja logika je bila sljedeća.
Za slikat portrete se koristi 50mm ili 75mm. Modeli su statični. Ja slikam ulicu i sve na njoj. Sve je statično pa mi treba isto 50mm. Usto mogu slikat i ljude na ulici bez da im ulazim u osobni prostor. Također neću ispast stalker jer radi veće žarišne duljine lakše nekoga fotkam ukoliko mi se učini zanimljiv. Tako nekako sam došao do zaključka i našao AF-S 50mm F1.8G
Ivan
Na zvuk sam mislio jer ja prelazim sa G9 a on nema takav zvuk.
Šta bih trolao?
Bruno
Video snimam jako malo i radi toga mi ne treba zaokretni ekran ali hvala na prijedlogu.
Nadam se da sam sad sve pojasnio.