View Single Post
Staro 15.11.2014., 19:36   #1657
Mr. Nice
Premium

Mr. Nice's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
Citiraj:
Autor bourne1 Pregled postova
Ivan hvala na odgovoru ali D7000 mi je malo preskup :S
Koji objektiv bih još trebao uzeti s njim :/?

Možeš li mi molim te objasnit koja je razlika između ova dva objektiva..

http://www.m-computers.hr/nikon-af-5...011DB/product/

http://www.m-computers.hr/nikon-af-s...014DA/product/
Osnovna razlika između ta 2 objeltiva je što "G" serija ima motorić za fokusiranje u sebi, a za "D" seriju objektiva je potreban aparat koji ima motorić za fokusiranje u sebi tako da može "upogonit" i AF objektive koji nemaju motorić u sebi.

Druga i manje bitna, vjerjatno, je ta što kod "D" serije objektiva možeš ručno podešavati blendu, tj. vidljiv je prsten blende. Naravno, ukoliko aparat regulira otvor blende, onda se jedan mali switch na prstenu blende postavi u označenu poziciju (2 narančaste točkice).

Dakle, "G" - ima motorić u sebi i radi na svakom "Nikonu" (uvjetno svakom), "D" - trebaš aparat koji u sebi ima motorić za AF.

"G" serija je novija pa po mnogim recenzijama kažu da je i nešto optički bolja, ali u dosta recenzija sam pročitao da su razlike minimalne i vidljive tek kada se uspoređuju, dakle zanemarive.

Kod "D" serije postoje razlike među objektivima koji imaju slovo "D" i koji nemaju slovo "D" nakon oznake blende. Da ne kompliciram sada. Vizualno su gotovo identični.

Imao sam Nikkor 50mm 1.8 D i odličan i brz objektiv za sitne novce (500-tinjak kn). Isprobao sam ga na Nikonima D80, D90, D300, D3 i F4 (pogledaj malo F4 ) i kao da se radi o dva različita objektiva kada je na crop senzoru i na full frame senzoru ! Ne mislim na kut (mm) već na kvalitetu "crop" vs "FF". Pusti mega piksele.

Ako misliš koristiti crop tijelo, topla preporuka je da razmisliš o Nikonu 35mm 1.8 G objektivu. Koristio ga, odličan i povoljan (cca 1000 kn rabljen) a nekako praktičniji od 50-tke na cropu (IMHO).

Druga preporuka - Sigma 17-50mm f2.8 OS. Ne znam sve one oznake nepamet, ugl. ova novija sa stabilizacijom.

Koristio ju na Nikonu D300 i po meni definitivno best buy. Oštrija od oba Tamrona 17-50 2.8(iz prakse), kvalitetnija izrada, vrlo povoljna cijena. F2.8 i stabilizacija - vrlo dobro dođu. Brz fokus i na D300 nije bilo problema kod slabog svjetla. Nova oko 2700 kn (bila je jedno vrijeme 2400), dakle rabljena max 2ooo kn. Prčaju o "mušićavosti" Sigme, ali ja nisam imao tih problema. Odličan allorounder objektiv. Kažu, da su 18-2xx za po svuda, ali imam Sigmu 18-250 OS Macro i dok sam imao 17-50 2.8, zaboravio sam na 18-250.

OK, da ne duljim ... a dalo bi se o tome ...

Ali preporuka iznad svih gore - razmisli još jednom o FF tijelu !

EDIT:

sad sam skužil da sam preskočio stranicu i da su ti sve objasnili

BTW, imah D3200 u rukama... i ... razmisli možda o 5100 ili 7000, iako bi moj izbor bio D300 koji se nađe u dobrom stanju za 2000kn a ima 14-bit raw pa se da izbući malo više u obradi. Ja koristim samo raw i Adobe LR.
D300 je "stariji" model, ali je AF iz D3 ako ti je to bitno, i napravljen je kao tenk i odličan aparat.

Zadnje izmijenjeno od: Mr. Nice. 15.11.2014. u 19:49.
Mr. Nice je offline   Reply With Quote