Pita me prijatelj da mu preporučim nešto do 2000 kuna (kućište s pripadajućim komponentama).
Nezahtjevan je korisnik. Namjena PC-a: surfanje, office, starije igre. Bit će instaliran Windows 7 64-bit. Što se tiče surfanja, bilo bi dobro da vrti 1080p na YT bez problema i da ne bude
not responding svaki put kad se otvori 5-6 tabova sa 1080p videom. Starije igre bi bile npr. Medieval II: Total War, a nemojmo isključit ni varijantu da će poželit štagod novije u tom stilu kad vidi da mu je novi komp 50 puta brži od starog. Stari komp je Pentium 4 (ne znam točno, ali jedan od slabijih, <2GHz) sa Windowsima XP koji su zadnji put reinstalirani '91., pa onda zaključite o kojoj se brzini radi. Monitor će isprva bit stari 17'' CRT, a u idućih nekoliko miseci vjerojatno dolazi neki 1920x1080.
E sad, zamišljeno je da kupnja bude lokalna, a plaćanje solarno. Mislim da nije dobro da sklopljeno kućište skače u dostavljačkom Citroen Jumperu koji sa 80 na sat prilazi priko ležećih - ono malo stiropora u kutiji mi ne uliva povjerenje u takvim situacijama. Također, u slučaju reklamacije puno je zgodnije odvest osobno nego se gnjavit poštom. Pošto u Splitu više nema ništa pošteno osim Linksa (ispravite me ako griješim), iz njihove ponude mi se dopala ova konfiguracija:
LINKS Helium 200AH
Cijena: 1.999,00 kn
Jamstvo: 24 mjeseca
Matična ploča: AMD socket FM2+, DDR3, zvuk, SATA, Gigabit LAN, PCI-E
Procesor: AMD A4 X2 4020 (3.4GHz)
Memorija: 4 GB DDR3, 1333MHz
Grafička kartica: AMD Radeon HD 7480D
Tvrdi disk: 500.0 GB, SATA 7200 o/min
Optički uređaj: DVD±RW, SATA
Kućište: LC Power, Midi Tower
Napajanje: 420W
Miš: Logitech optički, USB
Tipkovnica: Logitech, USB
Zvučnici: Logitech 2.0
Operativni sistem: bez OS-a
Koliko vidite dobiju se tipkovnica, miš i zvučnici. Nije nužno, ali pošto na trenutnom PC-u su sva ta tri uređaja jeftinjaci stari deset i više godina, onda je to u redu jer će barem boje bit usklađene.
Ono puno bitnije: mislite li da se isplati nešto drugo kombinirat, sastavljat? Da se ide stavit makar malo kvalitetnije napajanje i kućište, cijena je već "u nebesima". Brine me to što ne piše proizvođač matične, nekako mi ASUS i Gigabyte zvuče bolje od ECS i Biostar. Ali opet, kad bi se biralo komponente renomiranijih proizvođača sa na papiru istim performansama, opet smo van budžeta. Mislim da se nakon ovoga neće brzo ić u kupovinu drugog PC-a, tako da bi bilo poželjno da se ništa ne pokvari i nakon 5-6 godina.