Citiraj:
Autor dakky
ajmo majstori, sta bi vi uzeli, do nekih 800kn. konfa ce biti ovakva: i7 4790K, 2x8GB, 256SSD, 1TB black, 2TB green, 290X... ima li kakvo posteno napajanje za tu konfu... pozeljno da je modularno ali nije neophodno. Na polumodlarnom XFX750 su mi se rastopili konektori na slicnoj konfi, na kablovima koji su isli na grafu... pa bi to radje izbjegao... hvala i pozzz!
|
U ovom slučaju izgorenih konektora čak nije niti bitna marka napajanja, već je problem u konstrukciji samih kablova.
Današnja modularna napajanja često koriste
ovakve "flat" kabele. Kada se koriste sa slabijim hardverom problema uglavnom nema, ali ... kada se spajaju na jake potrošače, dolazi do izgorenih kabela i konektora.
Npr.
ovakav PCIe kabel koji koristi relativno tanke vodiče i dijeli se na dva PCIe konektora je vrlo nepreporučljiv za napajanje jakih kartica (pogotovo ako su pod većim OC-om duže vrijeme).
Uglavnom za spajanje jakih grafa je preporučljivo koristiti nemodularne tj. fiksne kablove, te spajati tako da svaki PCIe konektor ima
svoj zasebni kabel do napajanja.
Ili pak možeš ići metodom "sam svoj majstor" i npr. složiti svoje PCIe kablove sa žicom od 1,5mm kvadrata, te koristiti pozlaćene pinove, a usput i nabaciti nekakav ukras (
primjer).
Takvi kabeli uzrokuju manje zagrijavanje konektora, manje padove napona, te se može progurati gotovo dvostruko veća struja kroz njih.
U svakom slučaju malo sam se poigrao sa različitim kablovima ... možda nekome rezultati budu od koristi.